Egy nagy kedvenc. Valamikor a hőskorban, a kezdő konyhai lépéseim egyike volt.
Igény: sült csirke, de valahogy másként...
Ekkor aztán felütöttem néhány receptkönyvet, és egy egyszerű verzió állt össze. Az első kísérlet kimondottan jól sikerült, magam sem gondoltam volna. Persze voltak azért problémák, amire figyelni kellett a későbbiekben. Pl. ha fagyasztóból vesszük ki a húst és kiolvasztjuk, mindenképpen tegyük papírtörlőre, és itassuk fel róla a vizet!
Tehát akkor mi is kell hozzá:
- csirkecombok, egészben vagy darabokra vágva
- szalonna
- alma
- só
- őrölt kömény
- olaj
- bor
A csirkecombokat először megsózzuk, ha szükséges felitatjuk róla a vizet, majd füstöt szalonnával megtűzdeljük, végül "megkérgezzük". Ami annyit tesz, hogy forró olajban megpirítjuk egy kicsit, mindenhol. Ez arra szolgál, hogy bent tartsa a szaftot és ízeket - és tényleg.
Hogy mért is kell felitatni a vizet.... nos, ha forró olajban még nem sütöttél ki nyers husit, akkor most szólok: ha nagyon nedves, vizes a hús, fröcsögni fog!
Itt jöhet a komment: nem látom a képen a szalonnát!
Ez így igaz: nem mindig tűzdelem hozzá, néha csak mellé szóróm, ez is elegendő.
Itt jöhet a kömény, őrölt formában. Az almát kockára vágom - aki akarja meghámozhatja, de nem szükséges.
Mindez mehet egy tepsibe, és megtámogatjuk egy kis rozéval vagy fehér borral.
Az egészet lefedjük, hogy szépen megpuhuljon, és tudjanak dolgozni a fűszerek, ízek.
Később - ha és amennyiben rendelkezünk felső sütés funkcióval, úgy könnyebb - levesszük majd a fedőt, esetünkben fóliát.
Hagyjuk, hogy szépen ropogósra süljön a teteje, ez már ugye ízlés kérdése.
És .... kész:
Megjegyzések
Megjegyzés küldése