Spenótos
lasagne
/Előkészítési
és sütési idő 1-1 ½ óra/
Mint a
kezembe kerülő ételek többsége ez is rendelkezik egy önálló
sztorival. Igen, bármilyen furcsa is ez, szinte minden - vagy
legalább is a legtöbb - ételhez kapcsolódik egy egyedi történet,
vagy éppen, mint esetünkben is az alapanyag hordoz magában egy kis
anekdotát.
Esetünkben
a sztori:
Feleségem
testvére jelentkezett be hozzánk minap, hogy bizony hála a jó
ősznek van egy nagy rakás spenótja, amit megosztana. Majd később
meg is jelent ezzel juttatva el hozzánk egy szatyor frissen zöldellő
levélkét.
Két
napig kerülgettük a szatyrot, gondolkodva mi legyen vele.
Rottyantottunk rajta egyet, megmosva természetesen és betettük a
hűtőbe a sorsa végeztéig.
Végül
is megérkezett az ötlet: spenótos lasagne
Mi is
kell hozzá (családi csomag, vagy pároknak több napra elég):
- 1 csomag lasagne tészta (500 g)
- kb. 700 g kockázott bacon szalonna
- 500 g darált hús
- 200-250 g trappista sajt
- 4-5 dl főzőtejszín
- 1-2 dl tej
- 5-6 gerezd fokhagyma
- oregánó
- bazsalikom
- spenót (lehet egy csomag fagyasztott spenót is, kb 4-500 g )
A sót
szándékosan nem írtam, mert a szalonna elég sós általában,
ezért nem szükséges több sót hozzáadni!
Mialatt
a szalonnát kicsit lepirítjuk, a spenótot feltesszük főni
(kiolvadni). Amint a szalonna adott már egy kis szaftot hozzátesszük
a darált húst és tovább pirítjuk.
Amikor
a hús is megpirult hozzáadjuk az apróra vágott foghagymát.
Végül
jöhet az oregánó és a bazsalikom.
Az
egészet felöntjük főzőtejszínnel (a dobozt ki lehet öblíteni
egy kis vízzel, elfér).
Legvégül
hozzáadjuk az időközben felolvadt spenót pürét. Ha friss
spenótot használunk, akkor a megfőtt leveleket össze
turmixszoljuk egy botmixerrel.
Egy
kicsit fő 2-3 perc és elkezdhetjük berétegezni a tepsibe. Az első
réteg előtt a tepsi aljára kell önteni egy kevés szószt.
Nem
kell vastagon rakni a feltétet, mert összesül így is.
Mikor
a rétegeket leraktuk, a tejjel meglocsoljuk a felső tésztaréteget.
A tetejére hagyjunk egy kis szószt és arra terítsük rá a
reszelt sajtot.
Ha a
tésztából maradna pár kocka, nem baj, majd a következőre
elfogy.
kb. 30
perc előmelegített sütőben, amint a sajt szép arany barnára
sült: kész!
Lasagne
mit Spinat
/Vorbereitung
und Backzeit 1-1 ½ Std./
Wie
die meisten durch meine Hand gehende Speise jeder hat seine eigene
Geschichte. Ja, wie komisch es kling, fast jeder - oder zumindest die
meisten - Gericht hat eigene Geschichte, oder wie in unserem Fall
ist,
die Grundstoff trägt eine kleine Anekdote mit sich.
Story
in diesem Fall:
Der
Bruder von meiner Frau meldete sich bei uns, weil dank des
fruchtbaren Herbstes, sie
hat eine Haufen von Spinat, die sie
gerne teilen möchte. Später ist sie
bei uns erschienen und so hat sie
die frisch grünen Blätter zu uns gebracht.
Zwei
Tage lang haben wir von dem Beutel Abstand behalten, uns Gedanken
gemacht was wir damit machen
sollen. Wir haben es dann ein bisschen brutzeln lassen,
gewaschen natürlich und im Kühlschrank gesteckt bis sein Schicksal
geregelt ist.
Letztendlich
sind wir auf die Idee gekommen Lasagne mit Spinat zu
machen.
Was
wir dazu brauchen (Familienpackung, oder für Paare genug für
mehrere Tage):
- ca. 700 g kleingeschnittene Bacon
- 500 g Hackfleisch (Faschiertes)
- 200-250 g Hartkäse
- 400-500 ml Schlagsahne
- 100-200 ml Milch
- 5-6 Knoblauchzehe
- Oregano
- Basilikum
- Spinat (kann auch vorbereitetes, gefriertes sein, 4-500 g)
Salz
habe ich mit Absicht ausgelassen, weil Bacon im meisten Fällen
salzig genug ist.
Die
kleingeschnittene Bacon braten wir an und lassen wir den Spinat
kochen(gefrorene Spinat auftauchen) Wenn der Bacon schmelzen anfangt
(knusprig wird) geben wir das Hackfleisch dazu und braten es weiter.
Wenn
das Fleisch fast fertig ist geben wir den kleingeschnittenen
Knoblauch dazu.
Am
Ende kommt noch Oregano und Basilikum.
Die
ganze gissen wir mit Schlagsahne auf (die Dose kann man mit ein
bisschen Wasser ausgewaschen und dazugeben)
Zum
Schluss geben wir den Spinat
dazu. Wenn wir frischen Spinat benutzt haben, können wir
den mit Stabmixer pürieren.
Es
kocht 2-3 Minuten und können wir mit ablagern von Schichten
beginnen. Vor die erste Schicht müssen wir etwas Sauce ins Backblech
gießen.
Wir
müssen es nicht dick gießen,
weil es sich sowieso zusammenbäckt.
Wenn
wir mit der schichten fertig sind begießen wir es mit der Milch. Ein
bisschen Sauce sollen wir für dem oberen Schicht aufbehalten
und darauf streuen wir die geriebene käse.
Wenn
von Teig ein Paar Stück übrig bleibt, kein Problem, es wird
nächstes mal gut sein.
Ungefähr
30 Minuten im vorgewärmte Ofen schieben,
solange bis die Käse schön goldbraun wird:
fertig!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése