Spenótos lasagne/Lasagne mit Spinat


 

Spenótos lasagne
/Előkészítési és sütési idő 1-1 ½ óra/

Mint a kezembe kerülő ételek többsége ez is rendelkezik egy önálló sztorival. Igen, bármilyen furcsa is ez, szinte minden - vagy legalább is a legtöbb - ételhez kapcsolódik egy egyedi történet, vagy éppen, mint esetünkben is az alapanyag hordoz magában egy kis anekdotát.

Esetünkben a sztori:
Feleségem testvére jelentkezett be hozzánk minap, hogy bizony hála a jó ősznek van egy nagy rakás spenótja, amit megosztana. Majd később meg is jelent ezzel juttatva el hozzánk egy szatyor frissen zöldellő levélkét.
Két napig kerülgettük a szatyrot, gondolkodva mi legyen vele. Rottyantottunk rajta egyet, megmosva természetesen és betettük a hűtőbe a sorsa végeztéig.
Végül is megérkezett az ötlet: spenótos lasagne

Mi is kell hozzá (családi csomag, vagy pároknak több napra elég):
  • 1 csomag lasagne tészta (500 g)
  • kb. 700 g kockázott bacon szalonna
  • 500 g darált hús
  • 200-250 g trappista sajt
  • 4-5 dl főzőtejszín
  • 1-2 dl tej
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • oregánó
  • bazsalikom
  • spenót (lehet egy csomag fagyasztott spenót is, kb 4-500 g )

A sót szándékosan nem írtam, mert a szalonna elég sós általában, ezért nem szükséges több sót hozzáadni!


Mialatt a szalonnát kicsit lepirítjuk, a spenótot feltesszük főni (kiolvadni). Amint a szalonna adott már egy kis szaftot hozzátesszük a darált húst és tovább pirítjuk.
Amikor a hús is megpirult hozzáadjuk az apróra vágott foghagymát.
Végül jöhet az oregánó és a bazsalikom.
Az egészet felöntjük főzőtejszínnel (a dobozt ki lehet öblíteni egy kis vízzel, elfér).
Legvégül hozzáadjuk az időközben felolvadt spenót pürét. Ha friss spenótot használunk, akkor a megfőtt leveleket össze turmixszoljuk egy botmixerrel.
Egy kicsit fő 2-3 perc és elkezdhetjük berétegezni a tepsibe. Az első réteg előtt a tepsi aljára kell önteni egy kevés szószt.
Nem kell vastagon rakni a feltétet, mert összesül így is.
Mikor a rétegeket leraktuk, a tejjel meglocsoljuk a felső tésztaréteget. A tetejére hagyjunk egy kis szószt és arra terítsük rá a reszelt sajtot.
Ha a tésztából maradna pár kocka, nem baj, majd a következőre elfogy.
kb. 30 perc előmelegített sütőben, amint a sajt szép arany barnára sült: kész!

Lasagne mit Spinat
/Vorbereitung und Backzeit 1-1 ½ Std./

Wie die meisten durch meine Hand gehende Speise jeder hat seine eigene Geschichte. Ja, wie komisch es kling, fast jeder - oder zumindest die meisten - Gericht hat eigene Geschichte, oder wie in unserem Fall ist, die Grundstoff trägt eine kleine Anekdote mit sich.

Story in diesem Fall:
Der Bruder von meiner Frau meldete sich bei uns, weil dank des fruchtbaren Herbstes, sie hat eine Haufen von Spinat, die sie gerne teilen möchte. Später ist sie bei uns erschienen und so hat sie die frisch grünen Blätter zu uns gebracht.
Zwei Tage lang haben wir von dem Beutel Abstand behalten, uns Gedanken gemacht was wir damit machen sollen. Wir haben es dann ein bisschen brutzeln lassen, gewaschen natürlich und im Kühlschrank gesteckt bis sein Schicksal geregelt ist.
Letztendlich sind wir auf die Idee gekommen Lasagne mit Spinat zu machen.

Was wir dazu brauchen (Familienpackung, oder für Paare genug für mehrere Tage):
  • 1 Packung Lasagne Trockenteig (500g)
  • ca. 700 g kleingeschnittene Bacon
  • 500 g Hackfleisch (Faschiertes)
  • 200-250 g Hartkäse
  • 400-500 ml Schlagsahne
  • 100-200 ml Milch
  • 5-6 Knoblauchzehe
  • Oregano
  • Basilikum
  • Spinat (kann auch vorbereitetes, gefriertes sein, 4-500 g)

Salz habe ich mit Absicht ausgelassen, weil Bacon im meisten Fällen salzig genug ist.

Die kleingeschnittene Bacon braten wir an und lassen wir den Spinat kochen(gefrorene Spinat auftauchen) Wenn der Bacon schmelzen anfangt (knusprig wird) geben wir das Hackfleisch dazu und braten es weiter.
Wenn das Fleisch fast fertig ist geben wir den kleingeschnittenen Knoblauch dazu.
Am Ende kommt noch Oregano und Basilikum.
Die ganze gissen wir mit Schlagsahne auf (die Dose kann man mit ein bisschen Wasser ausgewaschen und dazugeben)
Zum Schluss geben wir den Spinat dazu. Wenn wir frischen Spinat benutzt haben, können wir den mit Stabmixer pürieren.
Es kocht 2-3 Minuten und können wir mit ablagern von Schichten beginnen. Vor die erste Schicht müssen wir etwas Sauce ins Backblech gießen.
Wir müssen es nicht dick gießen, weil es sich sowieso zusammenbäckt.
Wenn wir mit der schichten fertig sind begießen wir es mit der Milch. Ein bisschen Sauce sollen wir für dem oberen Schicht aufbehalten und darauf streuen wir die geriebene käse.
Wenn von Teig ein Paar Stück übrig bleibt, kein Problem, es wird nächstes mal gut sein.
Ungefähr 30 Minuten im vorgewärmte Ofen schieben, solange bis die Käse schön goldbraun wird: fertig!



 

Megjegyzések