Rakott krumpli
/elkészítés 2-2 1/2 óra/
Egy örök klasszikus, bár az
elkészítés módja okán két táborra szakad a megvalósítók tömege: aki előfőzi a
krumplit, és aki nem. Ez bent a munkahelyemen már anekdotának számít: megfőződ
a krumplit, vagy sem? Legalább is minden esetben elhangzik a kérdés Tóth
Donáttól, ha valaki rakott krumplit fogyaszt a jelenlétében.
Édesanyám a főtt krumpliból
elkészített mellett teszi le a voksát, amit rövid ideig süt utána sütőben. Én
beleteszek mindent egy edénybe – a csak a tojást főzöm meg előkészítés képpen –
és hagyom, hogy a dolgozzanak az ízek.
Mi kerül bele:
- krumpli
- kolbász
- tojás
- fűszerek /só, bors, majoránna/
- tejföl
extrák (egyén függő):
extrák (egyén függő):
- paprika
- hagyma
- stb-stb.
Első lépésként a tojást
feltesszük főni – kemény tojást készítünk, tehát forrástól számított legalább 5
perc – addig elkezdhetjük előkészíteni a krumplit. Meghámozzuk, karikára vágjuk
az összes hozzávalót: krumplit, kolbászt, ha megfőtt a tojást, illetve ízlés
szerint a zöldségeket.
Lábasba, vagy magas szélű tepsibe
rétegezzük úgy, hogy az egyes krumpli rétegeket fűszerezzük, de legalább sózzuk!
Rétegről rétegre... |
Az aljára kevés vizet
löttyintünk, hogy legyen miben megfőnie az ételnek!
Lefedjük, de inkább
alufóliával lezárjuk.
Becsomagolva |
1 ½ órára sütőbe tesszük, de figyelünk
az első óra után, hogy ne égjen oda!
Majd megnézzük egy késsel, vagy
villával, hogy megfőtt-e a krumpli. Ha puha, akkor levesszük a fóliát, teszünk
a tetejére tejfölt és még 15 percre sütőbe tesszük. Ha még nem puha a krumpli,
akkor tegyük vissza a sütőbe, hogy puhára főjön.
Mindjárt kész |
Az utolsó felvonás |
Tálalásnál két utat is járhatunk,
tehetünk rá tejfölt, vagy adhatunk hozzá savanyúságot. Természetesen a kettőt
együtt is fogyaszthatjuk, ízlés szerint.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése