Rakott krumpli

Rakott krumpli
/elkészítés 2-2 1/2 óra/


 Egy örök klasszikus, bár az elkészítés módja okán két táborra szakad a megvalósítók tömege: aki előfőzi a krumplit, és aki nem. Ez bent a munkahelyemen már anekdotának számít: megfőződ a krumplit, vagy sem? Legalább is minden esetben elhangzik a kérdés Tóth Donáttól, ha valaki rakott krumplit fogyaszt a jelenlétében.

Édesanyám a főtt krumpliból elkészített mellett teszi le a voksát, amit rövid ideig süt utána sütőben. Én beleteszek mindent egy edénybe – a csak a tojást főzöm meg előkészítés képpen – és hagyom, hogy a dolgozzanak az ízek.

Mi kerül bele:
-           krumpli
-           kolbász
-           tojás
-          fűszerek /só, bors, majoránna/
-           tejföl
      extrák (egyén függő):
-           paprika
-           hagyma
-           stb-stb.


Első lépésként a tojást feltesszük főni – kemény tojást készítünk, tehát forrástól számított legalább 5 perc – addig elkezdhetjük előkészíteni a krumplit. Meghámozzuk, karikára vágjuk az összes hozzávalót: krumplit, kolbászt, ha megfőtt a tojást, illetve ízlés szerint a zöldségeket.
Lábasba, vagy magas szélű tepsibe rétegezzük úgy, hogy az egyes krumpli rétegeket fűszerezzük, de legalább sózzuk!

Rétegről rétegre...

Az aljára kevés vizet löttyintünk, hogy legyen miben megfőnie az ételnek! 
Lefedjük, de inkább alufóliával lezárjuk.

Becsomagolva

1 ½ órára sütőbe tesszük, de figyelünk az első óra után, hogy ne égjen oda!

Majd megnézzük egy késsel, vagy villával, hogy megfőtt-e a krumpli. Ha puha, akkor levesszük a fóliát, teszünk a tetejére tejfölt és még 15 percre sütőbe tesszük. Ha még nem puha a krumpli, akkor tegyük vissza a sütőbe, hogy puhára főjön.
Mindjárt kész

Az utolsó felvonás

Tálalásnál két utat is járhatunk, tehetünk rá tejfölt, vagy adhatunk hozzá savanyúságot. Természetesen a kettőt együtt is fogyaszthatjuk, ízlés szerint.

Megjegyzések