Tojásból I.



Sokan nem is gondolják, mi mindennel lehet feldobni egy rántottát, vagy tükörtojást.
Igazából ezen lehetőségek száma szinte végtelen!
Magam is, ha tehetem, ehhez a remek alapanyaghoz fordulok. A felsorolható történetek száma pedig itt a leghosszabb.
Egy – talán a legkedvesebb – sztori Finta Zoli barátomhoz fűződik. Azon szép nyári emlékek egyike, mikor a Balatonra leérve az első rántottát annyival kommentálta: „Megjöttünk, már biztos, Füge papa megcsinálta az első adag rántottát.”

A másik minap reggel történt, mikor feleségemmel végre nem voltunk annyira rohanásban, és reggel nyugodtan meg tudtunk reggelizni. Nem kellett orvoshoz menni, korábban indulni. Tudtuk élvezni a pillanatot. A lelkesedés eredménye képekben mellékelve.



Recept:
-          Rántotta
Előkészítjük az alapanyagokat. A hagymát kockára vágjuk, felvágjuk a betétet /kolbász, szalonna, paprika, paradicsom stb./
Elsőnek kis zsiradékon – olaj, vagy zsír – félkészre pirítjuk a hagymát. Majd hozzáadjuk a betéteteket – mindenkinek ízlés szerint – tovább pirítjuk. Végül a felvert tojásokkal nyakon öntjük.
Keveset keverve, szintén ízlés szerint, készre sütjük – van, aki szaftosabban szereti, van, aki keményre sütve.

-          Ham and eggs
Kevés zsiradékon fokhagymával kicsit megpirítjuk a vékonyra (kb. 3mm) vágott sonkát.
Erre óvatosan ráütjük a tojásokat, megszórjuk egy kis fűszerrel (bors, majoránna, oregánó stb-stb.), egy nagyon kevés vizet csurgatunk mellé és lefedjük. Kis lángon/hőfokon tovább sütjük, majd amikor készre párolódott, levesszük és tányérra csúsztatjuk.
A „Ham” sok mindennel helyettesíthető:
·         kolbász
·         füstölt tartja szelet
·         szalonna csíkok stb….

A költői szabadságot engedjük meg magunknak, esetünkben most kolbászok kerültek a tojások mellé.

Megjegyzések