Sokan nem is gondolják, mi mindennel lehet feldobni
egy rántottát, vagy tükörtojást.
Igazából ezen lehetőségek száma szinte végtelen!
Magam is, ha tehetem, ehhez a remek alapanyaghoz
fordulok. A felsorolható történetek száma pedig itt a leghosszabb.
Egy – talán a legkedvesebb – sztori Finta Zoli
barátomhoz fűződik. Azon szép nyári emlékek egyike, mikor a Balatonra leérve az
első rántottát annyival kommentálta: „Megjöttünk, már biztos, Füge papa
megcsinálta az első adag rántottát.”
A másik minap reggel történt, mikor feleségemmel
végre nem voltunk annyira rohanásban, és reggel nyugodtan meg tudtunk
reggelizni. Nem kellett orvoshoz menni, korábban indulni. Tudtuk élvezni a
pillanatot. A lelkesedés eredménye képekben mellékelve.
Recept:
-
Rántotta
Előkészítjük
az alapanyagokat. A hagymát kockára vágjuk, felvágjuk a betétet /kolbász,
szalonna, paprika, paradicsom stb./
Elsőnek kis
zsiradékon – olaj, vagy zsír – félkészre pirítjuk a hagymát. Majd hozzáadjuk a
betéteteket – mindenkinek ízlés szerint – tovább pirítjuk. Végül a felvert
tojásokkal nyakon öntjük.
Keveset keverve,
szintén ízlés szerint, készre sütjük – van, aki szaftosabban szereti, van, aki
keményre sütve.
-
Ham and eggs
Kevés
zsiradékon fokhagymával kicsit megpirítjuk a vékonyra (kb. 3mm) vágott sonkát.
Erre óvatosan
ráütjük a tojásokat, megszórjuk egy kis fűszerrel (bors, majoránna, oregánó
stb-stb.), egy nagyon kevés vizet csurgatunk mellé és lefedjük. Kis
lángon/hőfokon tovább sütjük, majd amikor készre párolódott, levesszük és
tányérra csúsztatjuk.
A „Ham” sok
mindennel helyettesíthető:
·
kolbász
·
füstölt tartja szelet
Megjegyzések
Megjegyzés küldése