Tortellini gombás-szalonnás öntettel

Tortellini gombás-szalonnás öntettel
/Elkészítés kb.: 1 óra/




A hétköznapok zsúfoltságában bizony-bizony senki sem szeret, tud, akar – és még kereshetünk néhány okot, szinonimát – a konyhában tölteni sok időt. Ahogy a minap magam is egy gyors, köztes megoldást kerestem – jelen esetben: két főre, két napi ebéd.
Nem szeretem a televízióban feldobott gondolatot, miszerint minek kell lennie egy háztartásban/konyhában Stahl Judit szerint.

Nálam van a fagyóban általában – pont ilyen helyzetekre – egy-két-három csomag előre csomagolt torlellini.






Tehát tortellini adott, viszont magában kicsit olyan snassz, ezért gondoltam feldobom valamivel. Körülnéztem hát – ha már a fagyónál tartunk – és megjött a szikra: gomba és szalonna jó párosítás. Már csak a szósz alapját kell hozzátenni: legyen főzőtejszín. Míg a víz felforr és a tortellini megfő, ezzel is elkészülök.






Miből mennyi (kb. 4 adag):
-          1 csomag tortellini (500 g)
-          kb. 300 g szalonna
-          kb. 4 dl főzőtejszín
-          200-300 g gomba

Ha nincs megfagyva minden hozzávaló, akkor kicsit egyszerűbb (én kivettem reggel).
Feltesszük a vizet melegedni a tésztához. Egy kis sót (2-3 csipet), illetve egy kevés olajat (kb. egy evőkanálnyi) teszünk a vízbe.
Időközben kockára vágjuk a szalonnát és a gombát – ha nincsenek felkockázva – aztán pirulhatnak is.
Amikor felforrt a víz, beletesszük a tésztát, és lassú tűzön/alacsony hőfokon készre főzzük.
Az időközben megpirult gombára és szalonnára ráöntjük a főzőtejszínt, és a kívánt sűrűségűre főzzük.
A kész tortelliniről leöntjük a vizet, kicsit állni hagyjuk. Mikor elkészült a szósz, tálalhatjuk, vagy mint esetemben: kiporciózzuk, és miután kihűlt, mehet a hűtőbe.

Ha másnapi ebéd lesz belőle, főzhetjük lazábbra, folyósabbra a szószt, mert együtt szállítva a tészta még felszív majd belőle!

Megjegyzések