Lecsós szelet, zöldséges rizzsel
/Elkészítés kb. 2 óra/
Vannak – bár ritkán – olyan napok, mikor egy nyugodt ebéd
elkészítése is simán belefér a vasárnap délelőttbe, még ha az az ebéd csak
délután 1-re készül is el.
Ilyen volt ez a nap is, beszélgettünk róla mi készüljön,
aztán egyéb délelőtti program után hazaérve került elő az ebédnek való. Az
alábbi mennyiség 4 főre elegendő, mert a hús alapja is nagyon tartalmas… bár ha
4 favágónak kell főzni, akkor jobb, ha 1 kg húsból készül J
A husihoz:
-
tarjaszeletek (bizony - bizony a szaftosabb
fajtából) - kb. 60 dkg
-
egy kis szalonna és kolbász az íze végett - kb.
15-15 dkg
-
hagyma - 1 nagyobb fej
-
illetve a lecsó alap anyukám keze közül – egy 7
dl-es befőttes üvegnyi
/ha magunk csináljuk, akkor 2-3 paprika és
paradicsom mérettől függően/
-
fűszerek (piros paprika, só, bors) – figyelni
kell, mert a kolbász fűszeres és a szalonna is sós lehet!
A köret:
-
rizs (sima egyszerű „B” rizs, a
bevásárlóközpontból)
-
mirelit zöldség
A husiszeleteket finoman megkérgeztem, hogy szaftosabb
maradjon – aki akarja meg is lehet őket klopfolni, hogy ne ugorjon össze.
A visszamaradt szaftban lepirítottam a hagymát, a kolbászt
és a szalonnát. Ehhez adtam egy kis pirospaprikát a színe miatt.
Majd hozzáadtam a lecsó alapot (paprika, paradicsom
összefőzve)
Végül egy kis bors és majoránna.
És hagytam, hogy finoman forrjon a fedő alatt.
Közben volt idő, erre-arra, mert a rizsre elég 45 perc
pihentetéssel együtt.
/a háttérben egy pizza feltét rotyog, ha már lúd legyen
kövér alapon: használjuk ki a konyhát, ha már egyszer főzünk/
És kész:
Megjegyzések
Megjegyzés küldése