Kovász - hogyan használjuk el a maradékot I. - Lepény
A kovászt etetni kell, ebben nincs vita, ellenben a pár naponta beletöltött 30-50g víz és liszt azért gyorsan sok lesz/lehet, heti kenyérsütés mellett is.
Ilyen maradék, illetve túl sok kovász felhasználása persze rendezést kíván, mert nem szívesen dobja ki az ember.
Csodák azért nincsenek, ezt a receptet alábbi oldalról vettem:
https://www.kovaszshop.hu/maradek-kovaszos-tortilla-43
350 g BL-55 finomliszt
175 g nem aktív kovász
130 g víz
65 g olívaolaj
9 g só
A hozzávalókat alaposan összegyúrom és legalább 1-2 órát állni hagyom. Majd kis golyókat formáztam és ezeket kb 2-3 mm vastagságúra nyújtottam.
Közben felforrósítottam egy serpenyőt és zsiradék nélkül kisütöm a tortilla lapokat. A sütési idő oldalaként kb 2-2 perc. Ha fagyasztani szeretnénk, akkor csak süssük elő a lapokat, így később felolvasztás után már csak rá kell melegítenünk a serpenyőben.
Indiaival is remek, majdnem olyan mint egy jó naan kenyér. Illetve fokhagymás tejföllel, vagy olíva olajjal is kiváló.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése