Sertéspaprikás kolbásszal, tésztával

Sertéspaprikás kolbásszal, tésztával

Most, hogy a közigazgatás hullámai nem csapkodnak annyira, volt időm leülni megint egy recept erejéig. Ez így kicsit …. este 10 múlt... mindegy is, dobjunk össze valamit.
Az előtörténet semmiben sem változott, a rohanó hétköznapokban szeretnék, nem a külső konyhai menzához igazodni, vagy a céges menza esetében közel ülni a kenyeres pikszishez, hogy elég legyen az ebéd. Nem vagyok élsportoló, de egy-két szép teljesítés tartozik a nevemhez – ahol bizony égett a kalória. A rizs, krumpli, bulgur mellet néha egy szaftos, kiadós tészta bizony jó kiegészítés.
A rakott tészták különböző verzióit szintén szívesen teszem az ebédes csomagba, de most másra fájt a fogam…
Feltét (kb.4 főre):
  • kb. 700 dkg sertéshús /lapocka, comb/
  • fél rúd /kb. egy nagyarasznyi/ házi kolbász
  • hagyma
  • fokhagyma
  • némi fűszer (majoránna, bors)
  • tejföl
  • piros paprika
  • zsiradék a pirításhoz

A hagymát elkezdtem lepirítani zsiradékon – esetünkben zsíron. Amikor már majdnem kész volt (üveges állagú) hozzátettem a husit, hogy kicsit megkérgezzem és végül a kolbászt. Egy kis pirospaprikát tettem hozzá, hogy tényleg jó színe legyen.
Felöntöttem vízzel és pároltam, amíg a hús kellően puha nem lett – na ezt is szeretem a szakácskönyvekben, hogy mikor jó a hús… vagy mikor jó hagyma... Ezt látni kell, nem megy máshogy, még ha kicsit roppanós is marad a hagyma, vagy a paprika, esetleg kicsit karamellizálódik a hagyma. Abban maradtam magammal, hogy akkor jó, ha a fakanállal szét lehet könnyedén nyomni a husit a lábas falán.
Ízlés szerinti fűszerezés – ez a másik, ami nem egyszerű feladat – itt ráadásul még a kolbásztól is függ, miből mennyit teszünk bele.
Kb. egy jó órát főtt felforrás után közepes, majd alacsony „lángon” – ugye elektromos tűzhely…
Ekkor hozzáadtam a fejfölt - én szeretem tejfölösen így kb. egy nagy tejfölt raktam hozzá kb. 400 g-ot. Így is rotyogott kicsit, aztán hagytam pihenni.
Időközben megfőztem hozzá a teljes kiőrlésű tésztát. Tálalni esetleg egy kis uborkával lehet, de ez megint csak ízlés dolga.

Megjegyzések