Sertéspaprikás
kolbásszal, tésztával
Most,
hogy a közigazgatás hullámai nem csapkodnak annyira, volt időm
leülni megint egy recept erejéig. Ez így kicsit …. este 10
múlt... mindegy is, dobjunk össze valamit.
Az
előtörténet semmiben sem változott, a rohanó hétköznapokban
szeretnék, nem a külső konyhai menzához igazodni, vagy a céges
menza esetében közel ülni a kenyeres pikszishez, hogy elég legyen
az ebéd. Nem vagyok élsportoló, de egy-két szép teljesítés
tartozik a nevemhez – ahol bizony égett a kalória. A rizs,
krumpli, bulgur mellet néha egy szaftos, kiadós tészta bizony jó
kiegészítés.
A
rakott tészták különböző verzióit szintén szívesen teszem az
ebédes csomagba, de most másra fájt a fogam…
Feltét
(kb.4 főre):
- kb. 700 dkg sertéshús /lapocka, comb/
- fél rúd /kb. egy nagyarasznyi/ házi kolbász
- hagyma
- fokhagyma
- némi fűszer (majoránna, bors)
- tejföl
- piros paprika
- zsiradék a pirításhoz
A
hagymát elkezdtem lepirítani zsiradékon – esetünkben zsíron.
Amikor már majdnem kész volt (üveges állagú) hozzátettem a
husit, hogy kicsit megkérgezzem és végül a kolbászt. Egy kis
pirospaprikát tettem hozzá, hogy tényleg jó színe legyen.
Felöntöttem
vízzel és pároltam, amíg a hús kellően puha nem lett – na ezt
is szeretem a szakácskönyvekben, hogy mikor jó a hús… vagy
mikor jó hagyma... Ezt látni kell, nem megy máshogy, még ha
kicsit roppanós is marad a hagyma, vagy a paprika, esetleg kicsit
karamellizálódik a hagyma. Abban maradtam magammal, hogy akkor jó,
ha a fakanállal szét lehet könnyedén nyomni a husit a lábas
falán.
Ízlés
szerinti fűszerezés – ez a másik, ami nem egyszerű feladat –
itt ráadásul még a kolbásztól is függ, miből mennyit teszünk
bele.
Kb.
egy jó órát főtt felforrás után közepes, majd alacsony
„lángon” – ugye elektromos tűzhely…
Ekkor
hozzáadtam a fejfölt - én szeretem tejfölösen így kb. egy nagy
tejfölt raktam hozzá kb. 400 g-ot. Így is rotyogott kicsit, aztán
hagytam pihenni.
Időközben
megfőztem hozzá a teljes kiőrlésű tésztát. Tálalni esetleg
egy kis uborkával lehet, de ez megint csak ízlés dolga.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése