Tejfölös sült csirkemell



Jöjjön hát valami egyszerű és egészséges és …. főképp finom!

De tényleg.

Egy jó ebédhez vegyünk alapul:

-          kb. 0,8 - 1 kg csirkemellet – persze a fogyasztók étvágyát a szakács be tudja mérni, gondolom én…
-          egy nagy - a „kannás”- tejfölt, értelem szerűen kisebb adaghoz, elég kevesebb
-          kb. 15 dkg sajt, az nem baj, ha füstölt
-          kb. 20 dkg szeletelt bacon
-         
-          bors
-          olíva olaj – nem kell lázadni, sima napraforgó olaj is jó, de azért ne zsíron…
-          fokhagyma

Köret: azt teljesen ízlés kérdése, lehet krumplipüré, rizs, bulgur, kenyér, párolt zöldség, vagy ezek vegyesen…

A tepsit kibéleljük bacon szalonnával.

A sütőt bekapcsoljuk, hogy bemelegedjen kb. 180 Co-ra.

A csirkemellet csíkokra vágjuk, ahogy sikerül, de NE legyenek túl kicsik (falatnyi méretűek) a darabok. Ezeket a darabokat sózzuk, majd hirtelen megpirítjuk egy kicsit olajon.

FIGYELEM a sajt, és a bacon is sós, ezzel számoljunk!

Azt követően lazán/szellősen a bacon-ra rakjuk őket. Itt borsozzuk, fokhagymát reszelünk/szeletünk rá és a visszamaradt kevéske olajat rácsurgatjuk.


A reszelt sajtot összekeverjük a tejföllel, majd szépen elosztjuk a csirkemelleken. Lehetőség szerint egyenletesen. Nem kell aggódni, azért igazodik is majd a dolog a sütőben, így be is rakhatjuk, hadd süljön.


Jöhet a köret – ezt ugye jeleztem: ízlés, lehetőségek szerint.

Kb. 45 perc – 1 óra a sülési idő.
Meg kell várni, hogy foltokban aranybarnára süljön a teteje így:

És kész!

Egy kis fehérborral kiváló:


Megjegyzések