Ahány ház annyi szokás ugye.... nálunk azonban legalább az egyik benne volt a hétvégi menüben, anyum jóvoltából.
Így hát adódott a gondolat, hogy egy nyugisabb, vagy legalább is otthon töltött hétvégén, legalább az egyiket, de akár mindkettőt dokumentálom.
Íme hát az eredmény.
Szombat reggel - Bundás kenyér. Miután az előző éjszaka 1 óra tüdőtágító gyakorlat után, kisfiam mellett aludtam végig a Zöld lámpást a kanapán, a heti hajtástól buzdítva - a kv-t szürcsölve agyaltam mi legyen reggelire. Párom javaslatára aztán előkerült a tojás, a több napos kenyér, fokhagyma és a serpenyő.
Pár perc alatt előkészültem, komoly gond nem lehet lássuk be.
6 kisebb szeletkéhez 2 tojás épp elégnek tűnik.
Ehhez legalább 1-2 gerezd foghagymát nem árt hozzákeverni, persze apróra vágva. A fokhagymanyomót ennyiért nem kenném össze. Még jön egy kis só... na jó zöld fűszeres só...
Idő közben az olaj már hevült. A rövid időre tojásba mártott szeletek már sülhetnek is.
No igen, miért is jobb a szikkadt kenyér, ez egyszerű: tömörebb és nem lesz szottyant, ha tojásba mártjuk. Finoman beissza, majd sülés közben a külseje enyhén roppanós, a belseje szaftos marad.
Jó étvágyat.
Egy kis érdekesség: Magyarországon sós, olajban sütött, esetleg fokhagymás reggeli.
Más nyugati országokban tejjel gazdagon hígítják a tojást, fahéjjal, vékony vajon pirítva, majd mézzel locsolva kínálják.
Vasárnap - Pirítós főtt tojással
Ennek az elkészítése még inkább egyszerű, mindösszesen:
- pár szelet néhány napos kenyér
- olaj
- serpenyő
- fokhagyma
- tojás
- főzőedény
A vizet néhány tojással feltesszük a tűzhelyre, ezzel egy időben mehet mellé a serpenyő.
A tojást egyből bele a vízbe, hogy ne repedjen szét míg melegszik. A kenyeret felszeljük és mehet a forró olajba.
Míg sülnek a szeletek, a tojás vize szépen felforr. Az persze ízlés dolga, hogy lágy, puha, vagy keménytojást készítünk.
A pirítósokat kicsit állni hagyjuk, majd fokhagymával bedörzsöljük és sózzuk.
Addig van idő megpucolni a tojásrakást.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése