Almás bögrés




Kell valami gyorsan-gyorsan, nemsokára jönnek a vendégek... ugye ezzel már mindenki találkozott. Nem hiszem, hogy van jó megoldás egy ilyen helyzetben, azért ugye próbálkozunk előrukkolni valami egyszerű, de nagyszerű megoldással.

Egy ilyen lehetőség valami bögrés finomság összeütése. Na pont egy ilyet dobtam össze legutóbb, persze a vendégek már kopogtattak, mire egyáltalán a sütőbe került, de végül is mind megettük.

Mi is kell hozzá egy 23*32 tehát kb. egy 20*30-as tepsihez:
- 5 tojás
- 3/4 bögre cukor
- 30 dkg vaj
- 1 sütőpor
- 2 bögre liszt (lehet teljes kiőrlésű is)
- 1-2 kávéskanál fahéj (ki mennyire szereti)
- 1 csipet só
- 1 nagyobb alma

Egy kis plusz:
- 1 citrom reszelt héja


Először is fogjuk a cukrot, a tojást és a vajat, ezeket habosra keverjük. Lehetőleg kemény habot próbáljunk meg előállítani.


Ehhez az alaphoz keverjük hozzá a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a citromhéjat és a sót. Magam részéről az almát a tetejére szeleteltem, de bele is lehet keverni kisebb darabokra vágva.

Ne várja senki, hogy egy finom, könnyű, krémes állagú tésztát kapjunk. Helyette egy sűrű, ragacsos masszával leszünk gazdagabbak, amit a tepsibe kell kenni.


Ha valamelyest megküzdöttünk a pasztával, lehet rátenni az almaszeleteket, illetve szórhatunk a tetejére még némi fahéjat.


Ezt követően mehet a sütőbe, kb. 30-40 perc alatt, 180°C-on készre sütjük. A tésztát egyszerűen hústűvel lehet ellenőrizni. Ha ragad rá, akkor még nem jó.

És kész:



Óvatosan vágjuk fel, hogy ne törjük össze a tésztát, egy kis porcukorral és - ízlés szerint - akár némi lekvárral tálalhatjuk.

Megjegyzések