Mindig a szalonna, kolbász... ja, nem. Szélesebb spektrum kell! Igen, szeretem a szalonnát, a kolbászt persze, de kell a rostos tápanyag is! Rozsos kenyér, savanyúság, zöldséges tészta... és persze lehet még töményebb, mint például egy müzli.
Igen tudom, most áll égnek a szőr az olvasó hátán, de igen is kell a változatos étrend.
Tehát mi is kerül bele:
- 4-5 púpos evőkanál tejföl, vagy joghurt
- fél alma cikkekre vágva
- aszalt gyümölcs
- müzli - egy öntésnyi :) (semmi extra, gazdaságos 1 kg-os kiszerelésből), ki hogy szereti: jobban vagy kevésbé elkeverhetően
A fenti egy kiadós adag, nekem elég szokott lenni, természetesen ez nem szentírás. Mindez feldobható puffasztott rizzsel, csokidarabokkal igény szerint.
Darakása - vagy más néven tejbepapi
Azért ezt is elő lehet adni úgy, hogy relatíve jól nézzen ki a tányéron, és persze több ízzel is nagyon jól kombinálható. Arról nem is beszélve, hogy kimondottan egyszerű elkészíteni.
Én az arányokat kb. 2 evőkanál búzadara a 2 dl tejhez adnám meg, ami egy tányérhoz elég. Ebből lehet tovább kalkulálni.
Ehető desszertnek főétel után - akkor szerintem csökkenthető a mennyiség. Bár attól függ ki mennyi helyet készül hagyni neki...
A képen az egyik oldala kakaóport kapott egy kis cukorral, míg a másik oldal lekvárral került szorosabb barátságba.
Feleségem fahéjas cukorral szereti, az is remek választás.
Tehát maga az elkészítés: a tejet egy edénybe öntjük, hozzá adjuk a darát és addig kevergetjük közepes melegítés mellett míg könnyű pépes állagot kapunk.
Ezt követően tányérra adagoljuk és a fenti ízesítési ötletekkel, vagy saját ízekkel tálaljuk.
Tejberizs
Ez már egy kicsit komplikáltabb feladat, mint a tejbepapi. A rizst elő is lehet pirítani, de nem feltétlenül szükséges. A folyadék aránya 1 bögre rizshez: 1,5 bögre tej és 0,5 bögre víz, lehet egy kicsit több is. A búzadarával ellentétben itt a rizst puhára kell főzni, így kell alá rendesen folyadék amiben megpuhulhat. Ellentétben a tejbepapival, a tejberizs hidegen is kiváló étel. Így lehet desszert, reggeli vagy vacsora, de uzsonna is.
Ha jól belegondolunk, akkor az elkészítés sem túl nagy ördöngösség.
Tálalásnál itt is fordulhatunk a klasszikus megoldásokhoz: kakaó, cukor, fahéj, lekvár, mint alább a képen.Viszont itt lehetünk kreatívabbak is, mert lehet kompóttal, aszalt gyümölccsel is fogyasztani.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése