Brassói - ahogy én készítem



A Brassói egy nagy kedvencem. Vitatkozni azonban arról, hogy mi kerüljön bele és ki mivel készíti... hát nem nagyon szoktam. Szinte mindenkinek megvan a maga receptje, így van aki borsóval szaporítja/színezi, van aki tarhonyával köríti, paprikával ízesíti vagy a nélkül stb-stb.

Megpróbáltam utána nézni, hogy vajon mi lehet az eredete, de a wikipedia is összezavar, a Google közel 400 ezer bejegyzést említ. Egy biztos: mindenkinek megvan a kedvenc változata.

Magam részéről az alábbi alapokra esküszöm (kb. 4 főre):
- sertés comb 60-70 dkg
- fokhagyma 5-6 gerezd
- hagyma 1 nagy fej vörös
- füstölt szalonna 10-15 dkg

- fehérbor kb. 1-2 dl
- fűszerek: só, bors - ez tényleg ízlés dolga
- sertészsír

Köretnek:
- sült burgonya kb. 1 kg

A hagymát finomra kockázom, majd zsíron pirítom a felkockázott szalonnával. Mielőtt teljesen elkészülne, hozzáadom a felkockázott husit is, így pirítom tovább. Majd, miután a húst is megkérgeztem, jöhet a többi hozzávaló.
A fokhagymát apróra vágom, vagy fokhagymapréssel összetöröm. Jöhet a bors, ami majd pikánssá teszi, így ne spóroljunk vele.
 

Végül felöntöm annyi vízzel, hogy épp csak ellepje, és némi sót adok hozzá. Innét jöhet a türelemjáték. Kicsit elhúzott fedő alatt puhára pároljuk.

Amíg fedő alatt kidolgozza a vizet, addig van idő előkészíteni a krumplit.
Én normál sült burgonyával készítem, mert nem szeretek annyit dolgozni a felkockázással. Van, hogy csak "rusztikus" - tehát nagyobb darabra vágott - krumplival készítem.

Amikor a husi a vizet elfőtte, megvárjuk, hogy pirulhasson egy kicsit a saját sűrű szaftjában - nem kell sokat, de jót tesz az ízének és a színének - ugyebár pecsenyéről beszélünk.

Itt jön a fehérbor, ha lehet, akkor kicsit testesebbet válasszunk - ez jobban megy a sertéshúshoz.



Nem kell, hogy ellepje, csak 1-2-3 deci kell hozzá, mennyiségtől függően. A sűrű szafttal együtt finom illatos és ízes lesz az étel. A borral felöntve még kb. 10-15 percet főzzük, hogy összeérjenek az ízek.

Ezalatt már sülhet a krumpli!


Majdnem kész
A friss ropogós sült burgonyára, mint egy ragut, szaftosan csorgassuk.

Uborkával, vagy vegyes savanyúsággal tálaljuk.

Jó étvágyat!


PS.: A maradékot lehetőleg ne egymásra öntve tegyük a hűtőbe, mert a krumpli felszívja a szaftot és összeáll: a szaft eltűnik, a krumpli pedig szottyos lesz.

Megjegyzések