Bőrös sertéskaraj mézzel, fokhagymával és gyömbérrel


Kimondottan érdekes és nagyon jó ötletadó lehet egy piaclátogatás. Kiállod a sorod, kérsz egy almát, amott veszel egy csokor retket, a következőnél egy kupac krumplit. Így tovább és tovább.

Aztán eljutottunk a hentespultokhoz, ahol friss malachús kellette magát. Ezt aztán nem is akartam kihagyni, és rövidke diskurzus után be is került a pakkba egy jó kilós darab.

A kora tavaszi napsütésben hazafelé ballagva fontolgattam mi is kerüljön rá, de mire hazaértünk összeállt a mix.

Először is összenyomtam néhány gerezd fokhagymát.
Aztán eszembe jutott, és némi sóval megszórtam a húst, mielőtt folytattam volna.

Aztán jöhet a méz. Legutóbb Cseh Bandi barátomtól beszereztem néhány üveggel. Ebbe - hogy ne érezzék magukat egyedül - némi szerecsendió és gyömbér került.

Finoman összedolgoztam a fűszereket, aztán mehettek a husira.

Összegezve:

- kb. 1 kg bőrös malac karaj 
- 3-4 evőkanál méz
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- fűszerek (só, gyömbér, szerecsendió)

A húst beirdaltam, és ügyeltem rá, hogy a keverék bejusson az egyes bevágásokba is.

Ebben a mézes masszában állt aztán a husi egy napot.

Eztán ment a sütőbe, egy kis vizet öntöttem alá, hogy ne égjen meg, míg enged egy kis levet. Először szépen lefóliáztam, hogy ne száradjon ki, majd kb. 1 óra után levettem a fóliát, hogy a szaftos hús meg is süljön.

Ezt aztán még kb. 2 óra alacsonyabb hőfokon (170°C-on) sütés követte, hogy ropogós legyen a bőr.

 A sütőben töltött idő alatt a méz cukortartalma szépen megkaramellizálódott és a fiatal sertésbőrbe ivódva a sütőben fekete árnyalatot vett.


 A fűszeres mártás jól mutat, és kellemes ízt adott a húsnak és a köretnek.

Esetünkben bulgur zöldséggel.

Jó étvágyat.

Megjegyzések