Japán stílusú curry
(Kare raisu)
Volt kollégáimnak hála voltam egy főző tanfolyamon, ahol Curry-ket (köriket) készítettünk. Ez a legegyszerűbb, így ezt otthon is hamar megismételtem.
Eredeti arányok, amiből indult a dolog
- 180 g burgonya
- 20 g friss gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 300 g csirkemell filé
- só és bors ízlés szerint
- Curry 40 g
- finomliszt
- 1 ek világos szójaszósz
- 1 ek ketchup
- 1 ek méz
- só ízlés szerint
Köret 240 g jázmin rizs
A fenti adagot - mivel volt otthon kb. 800 g csirkemell - arányosan, kb. a duplájára, megemeltem, így egy sokkal nagyobb adag étel készült, tény többen is voltunk rá. A friss gyömbért porral, az almaolajat napraforgó olajjal, helyettesítettem.
A sárgarépát ujjnyi darabokra vágtam. A burgonyát meghámoztam és nagyobb darabokra vágtam. Mindkettőt félpuhára kell főzni, mert össze kell rottyantani a végén. A gyömbért és fokhagymát eredetileg le kell reszelni, de én most nagyon kicsire vágtam. A recept szerint: az almát meghámozzuk és péppé turmixoljuk, amit én a reszelő "szúrós" részével lereszeltem, ami szintén pépet ad. A csirkét kockákra, vagy kisebb csíkokra ildomos vágni.
A durva darabokba vágott hagymát kis olajon ledinszteljük, ehhez tesszük a csirkemellfilét, amit szintén pirítunk pár percig. Ízesítjük a gyömbérrel és fokhagymával. Mellette egy lábosban elkészítjük a fűszeres "curry rántást". Vajat hevítünk, rászórjuk a lisztet, átpirítjuk, majd hozzáadjuk a curryport, és félrehúzzuk a tűzről. Az eredeti leírás szerint csirkére kanalazzuk, átkeverjük, hozzáadjuk a már megfőzött sárgarépát és krumplit. Eközben folyamatosan adagolunk az ételhez az alapléből.
Ahogy a képen is látszik nálam ez fordítva ment, mert nagy lett az adag :)
Folyamatosan kevergetni kell, nehogy megégjen. Óvatosan kevergessük, mivel minden puhára főtt, és nem akarjuk hogy túlfőjön és szétessen. 1-2 perc elteltével a következőkkel ízesítjük: szójaszósz, ketchup, méz, almapüré, só. A kész curryt párolt rizzsel tálaljuk.

Megjegyzések
Megjegyzés küldése