Japán stílusú curry - Curry auf japanische Art

Japán stílusú curry - Curry auf japanische Art


Japán stílusú curry

(Kare raisu)


Volt kollégáimnak hála voltam egy főző tanfolyamon, ahol Curry-ket (köriket) készítettünk. Ez a legegyszerűbb, így ezt otthon is hamar megismételtem.

Eredeti arányok, amiből indult a dolog

- 180 g sárgarépa 
- 180 g burgonya 
- 20 g friss gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma 
- 300 g csirkemell filé
- só és bors ízlés szerint 
- 200 g vöröshagyma 
- 100 g alma olaj sütéshez 
- Curry 40 g 
- vaj 40 g 
- finomliszt 
- 1 ek currypor - 200 ml alaplé 
- 1 ek világos szójaszósz 
- 1 ek ketchup 
- 1 ek méz
- só ízlés szerint 


Köret 240 g jázmin rizs


A fenti adagot - mivel volt otthon kb. 800 g csirkemell - arányosan, kb. a duplájára, megemeltem, így egy sokkal nagyobb adag étel készült, tény többen is voltunk rá. A friss gyömbért porral, az almaolajat napraforgó olajjal,  helyettesítettem.

A sárgarépát ujjnyi darabokra vágtam. A burgonyát meghámoztam és nagyobb darabokra vágtam. Mindkettőt félpuhára kell főzni, mert össze kell rottyantani a végén. A gyömbért és fokhagymát eredetileg le kell reszelni, de én most nagyon kicsire vágtam. A recept szerint: az almát meghámozzuk és péppé turmixoljuk, amit én a reszelő "szúrós" részével lereszeltem, ami szintén pépet ad. A csirkét kockákra, vagy kisebb csíkokra ildomos vágni. 


Japán stílusú curry - Curry auf japanische Art; minden folyamatban - alles im Anlauf

A durva darabokba vágott hagymát kis olajon ledinszteljük, ehhez tesszük a csirkemellfilét, amit szintén pirítunk pár percig. Ízesítjük a gyömbérrel és fokhagymával. Mellette egy lábosban elkészítjük a fűszeres "curry rántást". Vajat hevítünk, rászórjuk a lisztet, átpirítjuk, majd hozzáadjuk a curryport, és félrehúzzuk a tűzről. Az eredeti leírás szerint csirkére kanalazzuk, átkeverjük, hozzáadjuk a már megfőzött sárgarépát és krumplit. Eközben folyamatosan adagolunk az ételhez az alapléből.

Ahogy a képen is látszik nálam ez fordítva ment, mert nagy lett az adag :)

Folyamatosan kevergetni kell, nehogy megégjen. Óvatosan kevergessük, mivel minden puhára főtt, és nem akarjuk hogy túlfőjön és szétessen. 1-2 perc elteltével a következőkkel ízesítjük: szójaszósz, ketchup, méz, almapüré, só. A kész curryt párolt rizzsel tálaljuk.

Japán stílusú curry - Curry auf japanische Art; és kész - und vertig


Megjegyzések