Egyiptomi csirke - (na jó, így jött a recept)
Nem vagyok szakértő, de friss fűszeres ízvilága mindenképpen ad egy kis kellemes újdonságot a szokásos majoránnás, borsos sült csirkéhez képest.
Az alap recept szerint végy egy egész csirkét, esetünkben egy pucolva bő 2 kg-os csirke lett az alany.
Mi is kerül a szószba:
- 1 hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1-2 kaliforniai paprika
- 2-3 paradicsom
- 1 paradicsom sűrítmény (pl kis konzerv)
- 1 fél citrom leve
- 2 púpos teáskanál só
- 1 púpos teáskanál bors
- 2 púpos teáskanál pirospaprika
- 1 púpos teáskanál kömény
- 1 púpos teáskanál koriander
- 1 dl olívaolaj
- 1 púpos teáskanál kapor
- 2 dl víz
Fontos: minden fűszerből lehet többet tenni, csak figyelni kell az arányokra.
Ezt összeturmixoljuk, vagy botmixerrel összedolgozzuk.
Végül a pakkot ráöntjük a csirkehúsra
Dolgozzuk rá rendesen, hogy mindenhol érje a csirkét a szósz.
Majd hagyjuk állni legalább 2 órát a hűtőben!
Az eredeti recept szerint krumpli ágyon sütjük meg, ami alá hagymát szórunk, ez most nálunk elmaradt.
A sütőben töltött kb. 1,5-2 órát, majd mehetett volna az asztalra, de mivel késő este készült, ezért a sütőben hűlt ki reggelig.
Azért nem írok hőfokot, mert nem tudom, gázsütőm van. 1 órát ment nagy lángon, utána visszavettem.
A családnak annyira bejött, hogy ha kettőt sütöttem volna az is elfogy a héten.
Összepróbáltuk krumplipürével, az még jobb is volt, mint a rizs amivel eredetileg kínáltam.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése