Egyiptomi csirke - (na jó, ílyen névvel jött a recept)

Csirkehús rizzse

Egyiptomi csirke - (na jó, így jött a recept)


Nem vagyok szakértő, de friss fűszeres ízvilága mindenképpen ad egy kis kellemes újdonságot a szokásos majoránnás, borsos sült csirkéhez képest.

Az alap recept szerint végy egy egész csirkét, esetünkben egy pucolva bő 2 kg-os csirke lett az alany.

Mi is kerül a szószba:

- 1 hagyma

- 3-4 gerezd fokhagyma

- 1-2 kaliforniai paprika

- 2-3 paradicsom

- 1 paradicsom sűrítmény (pl kis konzerv)

- 1 fél citrom leve

- 2 púpos teáskanál só

- 1 púpos teáskanál bors

- 2 púpos teáskanál pirospaprika

- 1 púpos teáskanál kömény

- 1 púpos teáskanál koriander

- 1 dl olívaolaj

- 1 púpos teáskanál kapor

- 2 dl víz

Fontos: minden fűszerből lehet többet tenni, csak figyelni kell az arányokra.

Ezt összeturmixoljuk, vagy botmixerrel összedolgozzuk.

Végül a pakkot ráöntjük a csirkehúsra


Csirke pácolás

 Dolgozzuk rá rendesen, hogy mindenhol érje a csirkét a szósz.

 Majd hagyjuk állni legalább 2 órát a hűtőben!

 

Csirke pácolva, egész csirke egy hőálló tálban


Az eredeti recept szerint krumpli ágyon sütjük meg, ami alá hagymát szórunk, ez most nálunk elmaradt.


Csirke pácolva, egész csirke egy hőálló tálban, készen kisütve

A sütőben töltött kb. 1,5-2 órát, majd mehetett volna az asztalra, de mivel késő este készült, ezért a sütőben hűlt ki reggelig.

Azért nem írok hőfokot, mert nem tudom, gázsütőm van. 1 órát ment nagy lángon, utána visszavettem.

A családnak annyira bejött, hogy ha kettőt sütöttem volna az is elfogy a héten.

Összepróbáltuk krumplipürével, az még jobb is volt, mint a rizs amivel eredetileg kínáltam.

Egyiptomi csirke rizzsel tálalva

Megjegyzések