Stefánia projekt - Zöldborsófőzelék Stefánia vagdalttal


 
Ha már "Napi konyha", akkor a hétköznapi ételek közül úgy gondolom a főzelékek nem hagyhatóak el. Persze-persze eszembe jut a finom főzelék és arra gondolok, hogy kinek juthatott eszébe a maradék zöldségből főzeléket főzni és azt finomnak nevezni....

Egy biztos: valamilyen feltét dukál a főzelékekhez.

A készletfelmérést követően a főzelékekhez leggyakoribb feltétek egyikét, a fasírtot választottam. Ebből is próbáltam a rövidebb végét megfogni: sokat és egyszerűen. Ekkor jött a gondolat: Stefánia vagdalt.

Nekem ízlik a zöldséges vagdalt, így ez is került bele.

Vagdalthoz (1 őzgerinc):

- 6 tojás
- 500 g darált hús
- 300 g fagyasztott zöldség
- 1 kisebb vörös hagyma
- 1 zsemle (beáztatva)
- fűszerek: só, bors, majoránna, pirospaprika
- zsemlemorzsa
- fokhagyma
- zsír



Főzelékhez:

- egy konzerv borsó - itt kb. 300 g
- 2 dl tej
- 3-4 evőkanál liszt
- 1-2 csapott evőkanál zsiradék
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1/2 liter víz
- fűszerek: pirospaprika, só

A vagdalthoz a darált húst, a zöldséget, 2 tojást, a zsemlét, az apróra vágott hagymát/fokhagymát és a fűszereket összegyúrjuk.

A további 4 tojást keményre főzzük.

Az őzgerincet kizsírozzuk, majd beszórjuk zsemlemorzsával. Az aljára tesszük kb. a massza 1/3-át, majd beletesszük a főtt tojást.


Végül feltöltjük az őzgerincet a maradék masszával és lefedjük alufóliával. A pakk mehet a sütőbe.

Idő közben készülhet a főzelék. A borsót vízben feltesszük, hogy melegedjen. Mellette elkezdjük pirítani a hagymát, amit nagyon apróra vágtunk. Itt megragadtam az alkalmat, hogy kipróbáljam az új "játékom":

A piruló hagymához adjuk a lisztet, tovább pirítjuk, míg el nem kezd barnulni - pirulni. Ekkor teszünk hozzá némi pirospaprikát. Végül a tejjel lassan felöntjük és feloldjuk a masszát, a lehető legcsomómentesebbre keverve azt. Ezt öntjük hozzá az időközben felforrt borsós vízhez.

Ha kemény borsóból készítjük akkor érdemes majdnem készre főzni azt.

A hozzáadott rántással együtt hagyjuk egyet rottyanni, hogy a liszt szépen besűrítse a főzeléket. Ízlés szerint sózzuk.

A vagdalt kb. 1 órát töltött a sütőben, majd levettem a fóliát, és még kb. 15 perc. Végül aztán lemaradt, hogy a tetejét is megpirítsam kicsit.










Azért ehető lett



Megjegyzések