Ez is egy olyan étel amit: "na akkor nézzük meg hogy is megy ez, megpróbálom" alapon, gondoltam kipróbálok. Az alap onnét jött, hogy előző héten maradt egy nagy marék pirított kenyérkocka, mire a feleségem rávágta, hogy csináljunk krémlevest.
No, gondoltam, mi baj érhet, nem lehet az olyan nagyon bonyolult. Mivel az internet világában élünk, persze egyből megnéztem mi fán terem a dolog, aztán ráébredtem az arany igazságra: ahány ház, annyi szokás.
Elolvastam néhányat, de abban maradtam magammal, hogy az egyszerű végét fogom meg: egyelőre nem cifrázom.
Alapok
Miből lesz a hagymaleves? Hát persze, hogy hagymából:
Kettő póréhagyma, egy nagy fej vöröshagyma és 3-4 gerezd fokhagyma.
Ezeket szépen össze kell vágni, és mehetnek pirulni és párolódni. Nem kell túltolni, csak nyugodtan, hogy puhuljanak a növényi részek.
Lefedjük, és elővesszük a többi hozzávalót, miután letöröltük a könnycseppeket az orrunk hegyéről.
- 1 db húsleveskocka - ugye kicsi az esélye, hogy épp van húsleves alaplé otthon, de ha mégis, akkor ez nem kell
- 1-2-3 pohár víz - lehet kevesebb-több, ízlés szerint - tudjátok: amennyit felvesz :)
- 1 főzőtejszín - 500 ml-es (jó a 400-as is) 20 %-os
- 1-2 evőkanál liszt
Persze fűszerek (itt is végtelen lehetőségek vannak):
alap:
- só
- bors
extra:
- szerecsendió
- egy kis bor
Ami még kell: egy kis másnapos kenyér, ezt összekockázzuk, aztán mehet a sütőbe - ez nekünk volt -, még a hagyma összevágása előtt ildomos megejteni.
Mi tószt kenyeret használtunk, ezt könnyű összevágni, 200°C-on kb. 15-20 perc alatt megpirul, közben érdemes összeforgatni. Ugyanígy - olaj nélkül - készül a salátákhoz is.
Reszeljünk sajtot, lehetőleg füstöltet - az mindig bejön a hagyma ízvilágához.
Eddigre már tuti jó a hagyma, jöhet rá a víz, a tejszín és a húsleveskocka, meg a fűszerek. Aztán szakszerszám szükségeltetik.
Megkeveri magát... |
Rottyan egyet, és már szinte kész is. Vigyázzunk, hogy ne égjen le, kis hőfokra/lángra tegyük. Forrón tálaljuk, hogy a sajt szépen megolvadjon! Gyerekeknek óvatosan!
Az elkészítés mindennel együtt kb. 1 óra.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése