Most, hogy így belemelegedtem a süteményekbe, jó lehetőség volt néhány családi ünnepnap is. A jobbik felem már egyszer kipróbálta a receptet, így kis támogatással a hátam mögött nekifeszültem, hogy összehozzak egy kis édességet.
A süti egyszerűsége épp abban áll, hogy szinte saját magával van megtöltve.
Mindazonáltal több újdonságot is kipróbáltunk - többek között a frissen beszerzett nagy sütiformát is.
Először is szedjük össze, mi kell hozzá:
Egy normál (26 cm átmérőjű, kör alakú) tortaformához:
Tészta
- liszt 25 dkg
- cukor 10 dkg
- csipet só
- tojás sárgája 4 db
- sütő margarin 15 dkg
- sütőpor 1 csg
- reszelt citromhéj
Töltelék
- liszt 5 evőkanál
- 3 nagy evőkanál tejföl
- 1 nagy natúr joghurt 500g-os, vagy 4 kicsi
- vanillincukor 1 csg
- cukor 15 dkg
- tojásfehérje 4 db
Először is jön a tészta.
Tehát először elkeverjük a lisztet, a sütőport és a margarint a tésztához, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Ha száraz, akkor egy kis tejföllel lazítható.
Mikor összegyúrtuk, akkor kb. fél órára hűtőbe tesszük. Ez bármennyire is hülyén hangzik, tényleg szükséges, mert ha nem elég hideg a tészta, akkor nyújtás során morzsalékos lesz, és nem tudjuk majd beletenni a formába.
A tészta felét!!! kinyújtjuk. A többit visszatesszük a hűtőbe.
Tehát kb 1 cm vastagra nyújtjuk, és a tortaformába tesszük, nem baj, ha nem ér a tetejéig...
A fenti adagon túl egy nagy téglalap alakú tortaformában is kipróbáltam, oda hűtés nélkül akartam beletenni a cuccot. Ebből az kerekedett, hogy miután 3 alkalommal szétesett és ráragadt a sodrófára, kénytelen voltam hűtőbe tenni. Utána már nagyjából egészben sikerült a tortaformába gurítani. Nagyjából....
Aztán, ha ezzel megküzdöttünk, jöhet a krém.
Felverjük a tojásfehérjét
Egy másik tálban pedig összekeverjük a többi hozzávalót:
- joghurt
- cukor
- tejföl
- liszt
- vaníliás cukor
Miután mindkettő kész, finoman összeforgatjuk, hogy lágy és levegős maradjon a massza. Ezzel szépen kitöltjük a tortaformát.
Végső adaléknak előkapjuk a félretett fél adag tésztát és a reszelőt... Igen, a reszelőt, és a nagy lyukú oldalán szépen ráreszeljük a tetejére. Törekedjünk rá, hogy egységesen, mindenhova ugyanannyi jusson.
Aztán mehet a sütőbe:
A sütőtől és mérettől függően 35-60 percet is tölthet a sütőben, szép nagyot tud nőni, ahogy dolgozik a kémia.
Melegen óvatosan kell vele bánni, mert még puha a belseje, hidegen 1 nappal később valami hasonló textúrát adott:
Tálaláshoz - egy kis rászórt cukron kívül - tejszínhabot és kompótot, vagy friss gyümölcsöt javasolok.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése