Már egy jó ideje kerestem valamit kimondottan hús nélkül; valamit, ami mégis tartalmas. Aztán a véletlen műve volt, hogy egy, a munkahelyem konyhájában kiterített bulvárlap oldalait futottam át. A kávé kimondottan forró volt, lassan fogyott, aztán megakadt a szemem egy recepten...
Meg is lepődtem, de átfutva tudtam, hogy itt-ott kiigazítom majd, de lehet ez egy jó variáció. Végül is épp ideje volt a karfiolnak, így feleségem hozott is a piacról... nem volt hát más hátra, felmérni a hiányzó alapanyagokat.
Mi is kell hozzá - egy kiadós adaghoz (kis tepsi a svéd lakberendezési áruházból):
- egy csomag száraz tészta, esetünkben 500g teljes kiőrlésű
- kb. 1 liter tej, nem kell ráborítani az egészet!
- 250 g juhtúró
- 1 - 1 és 1/2 kanál mustár
- 150 g füstölt sajt vagy cheddar
- 300-500g karfiol, hogy tele legyen a tepsi
- fűszerek: só, bors, kakukkfű
Először pároljuk meg a karfiolt. A főzővizet ne öntsük ki, még jól jöhet!
Amíg a karfiol készül, előkészítjük a mártást. Ebbe kerül a túró, a sajt fele!, a mustár és kb. 2-4 dl tej. Sózzuk, borsozzuk, mehet a kakukkfű is.
Mehetünk tovább, amíg a cucc érik, addig rózsákra szedhetjük a karfiolt és mehet a száraz tésztával a tepsibe:
Erre a jól előkészített alapra aztán jöhet a mártás, és töltsük fel tejjel, hogy nagyjából ellepje a tésztát. Ha soknak érezzük a tejet, akkor tehetünk bele a karfiol főzővizéből is. Sőt, igazából könnyebben fő majd meg a tészta.
Ezt a pakkot aztán lefedjük, hogy szépen tudjon párolódni minden: a tészta puhuljon, a többi érlelődjön, dolgozzon. Aztán kb. 20-30 perc után jöhet a váltás: alufólia le, jöhet a sajt!
Félkészen |
Sajttal |
Így aztán mehet vissza a sütőbe. Itt már szemre tudunk játszani: szépen barnára sütjük a sajtot a tetején. A tej miatt nem lesz annyira aranybarna - vigyázzunk, nehogy leégjen!
Neked milyen lesz a vége? Nekem így sikerült:
Megjegyzések
Megjegyzés küldése