Pásztortarhonya
/elkészítés kb. 2 óra/
Persze-persze, íme, a nyári szezon,
itt a lehetőség, hogy újra bográcsnak essünk, ahogy teszik ezt sokan. Olyan ez,
mint a fesztiválozás, de hát télen kinek van kedve a bogrács mellett
álldogálni, meg hát ugye a család, vagy barátok is nehezebben viselik, ha -5°C-ban javasolod, hogy a kempingszéken kerüljön elfogyasztásra az étel.
Így van ez nálunk is, bár
próbálkoztam - régi favágások emlékét felelevenítve - téli kolbász sütéssel, de
nem aratott osztatlan sikert a fázósabb családtagok körében.
Így hát maradt a jó, vagy kevésbé
jó, de nyárias idő.
Próbálok változatos ételeket
készíteni egy-egy családi, vagy baráti összejövetel alkalmából, így készült ez a
fogás is.
Ahogy szoktam, felmértem a
rendelkezésre álló készleteket, mert nem szeretek - meg nem is nagyon tudok hol
- sokáig tartogatni élelmiszert.
Előkerült némi szalonna, kolbász, -
ideje lévén - paprika, paradicsom. Ez egy elég sokrétű alap, nagyon sok étel
készíthető a fentiekből, ekkor esett a választás a pásztortarhonyára.
A mennyiség ebben az esetben nem
annyira az egyszerre elfogyaszthatóság határozta meg, inkább a rendelkezésre
álló alapanyagok mennyisége.
Kolbász: 300 g
Szalonna: 300 g
Krumpli: 300-400 g
Tarhonya: 400 g
Paprika, paradicsom: 2-3 db
Hagyma: kb. 1 kg
Fokhagyma: 5-6 gerezd
Fűszerek: só, bors, pirospaprika
/ezekből nem sok, mert a kolbászban
úgy is van! Ugye azért kinek a pap, kinek a paplan./
A jó öreg szeletelés, hámozás és darabolás
adta ki az előkészületek jelentős részét. Innét aztán nem volt más hátra:
hagymát a tálból a bográcsba, egy kis szalonnával megbolondítva. A bogrács
alatt ropogott a tűz, és mellesleg a nyári nap nyúzta bőrömön legördültek az első
izzadságcseppek.
Pirult a hagyma, a szalonna...
…amihez nem sokkal később társult a
kolbász és a zöldségek, a fűszerekkel.
Majd legutoljára belekerült a
tarhonya. Szégyen szemre bolti… na jól van, annyira azért nem vettem komolyan a
kihívást, hogy tarhonyát is gyártsak.
Aztán mindez természetesen mehetett
az asztalra.
Úgy gondolom jó lett. Bár a
fogyasztókat is meg kell interjúvolni, hátha kivetni valót találtak benne. :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése