Pásztortarhonya - nyári klasszikusok bográcsban 1.


Pásztortarhonya
/elkészítés kb. 2 óra/

Persze-persze, íme, a nyári szezon, itt a lehetőség, hogy újra bográcsnak essünk, ahogy teszik ezt sokan. Olyan ez, mint a fesztiválozás, de hát télen kinek van kedve a bogrács mellett álldogálni, meg hát ugye a család, vagy barátok is nehezebben viselik, ha -5°C-ban javasolod, hogy a kempingszéken kerüljön elfogyasztásra az étel.
Így van ez nálunk is, bár próbálkoztam - régi favágások emlékét felelevenítve - téli kolbász sütéssel, de nem aratott osztatlan sikert a fázósabb családtagok körében.
Így hát maradt a jó, vagy kevésbé jó, de nyárias idő.

Próbálok változatos ételeket készíteni egy-egy családi, vagy baráti összejövetel alkalmából, így készült ez a fogás is.

Ahogy szoktam, felmértem a rendelkezésre álló készleteket, mert nem szeretek - meg nem is nagyon tudok hol - sokáig tartogatni élelmiszert.

Előkerült némi szalonna, kolbász, - ideje lévén - paprika, paradicsom. Ez egy elég sokrétű alap, nagyon sok étel készíthető a fentiekből, ekkor esett a választás a pásztortarhonyára.

A mennyiség ebben az esetben nem annyira az egyszerre elfogyaszthatóság határozta meg, inkább a rendelkezésre álló alapanyagok mennyisége.



Kolbász: 300 g
Szalonna: 300 g
Krumpli: 300-400 g
Tarhonya: 400 g
Paprika, paradicsom: 2-3 db
Hagyma: kb. 1 kg
Fokhagyma: 5-6 gerezd
Fűszerek: só, bors, pirospaprika
/ezekből nem sok, mert a kolbászban úgy is van! Ugye azért kinek a pap, kinek a paplan./

A jó öreg szeletelés, hámozás és darabolás adta ki az előkészületek jelentős részét. Innét aztán nem volt más hátra: hagymát a tálból a bográcsba, egy kis szalonnával megbolondítva. A bogrács alatt ropogott a tűz, és mellesleg a nyári nap nyúzta bőrömön legördültek az első izzadságcseppek.

Pirult a hagyma, a szalonna...



…amihez nem sokkal később társult a kolbász és a zöldségek, a fűszerekkel.



Majd legutoljára belekerült a tarhonya. Szégyen szemre bolti… na jól van, annyira azért nem vettem komolyan a kihívást, hogy tarhonyát is gyártsak.


Amíg úgy elvolt magában - bár fél szememet rajta tartottam - volt egy kis idő a fiamra is. Illetve ott voltak a sógoromék is akikkel hamar loholt el a nap, hol játszva, hol a Dunában fürödve, hol frizbizve. Úgy ahogy a kikapcsolós nyári hétvégéhez illik.

Aztán mindez természetesen mehetett az asztalra.




Úgy gondolom jó lett. Bár a fogyasztókat is meg kell interjúvolni, hátha kivetni valót találtak benne. :)


Megjegyzések