Bögrés palacsinta



Bögrés palacsinta

Palacsintát mindenki tud sütni, nem olyan bonyolult az - vagy még is... ugye-ugye. Először is kell egy jó recept, meg egy-két jó serpenyő.

Az alap, ami nekem kb. 20-30 palacsinta - serpenyőtől függő:
- 1/4 bögre cukor
- 2,5 bögre tej
- 2 bögre liszt
- 1/4 bögre olaj
- 2 tojás
- egy csipet só
- egy kávéskanál szódabikarbóna
- 1 bögre víz

Plusz olaj a sütéshez!

Itt jöhet aztán a habverő, jól keverjük el, ne legyen csomós!



Ezek mentén már el lehet indulni - illetve fontos még: lehet teljes kiőrlésű liszt is. Ha teljes kiőrlésűt használunk, akkor figyeljünk a vízre. Ezzel tudjuk a sűrűségét szabályozni. Könnyűnek, folyékonynak kell lennie a tésztának.

Aztán jöhet a sütés.
Kevés olaj az előmelegített serpenyőbe, aztán mehet rá a palacsinta tészta. Próbáljuk úgy alakítani a mennyiséget, hogy a lehető legvékonyabb legyen a tészta. Futtassuk körbe a még folyékony tésztát a serpenyőben, hogy lefedje az alját.
Így sütjük egy rövid ideig, majd mikor alátesszük a kést / lapátot, és megemeljük a szélét, akkor láthatjuk, megsült-e. Ha jó, akkor egy mozdulattal megfordítjuk. Az ügyesebbek dobálhatják, én ezt kihagytam.


Mivel nagyon elfoglalt voltam, ezért a kisfiam is besegített, a csodálkozó feleségem lekapta a pillanatot. :) Épp a tésztát futtatom körbe a serpenyőben.


Egyszerűen lehet bővíteni a csomagot, csak fel kell szorozni a hozzávalókat.
Íme, egy másfeles adag eredménye:


A főkóstoló:



Aztán a tálalás már csak fantázia kérdése.
Lekvárral:


 Nyáron egy kis fagyival:




Megjegyzések