Boldog új esztendőt!
Új év új lehetőségek, no igen he-he, de ne adjuk fel.
Tehát alap a francai rakott burgonya: főzőtejszínnel, szerecsendióval, egy kis baconnal és hagymával.
Ezt próbáltam ki először csirkehússal, majd nagy adagban sertéshússal is.
Az első teszt, csirkemellel:
Kis adagban, tényleg csak a próba, egy ebéd kedvéért.
- kb. 0.75-1 kg krumpli
- kb. 60-70 dkg csirkemell
- egy kisebb főzőtejszín
- olíva olaj
- 10 dkg sajt
- fűszerek: vegeta, szerecsendió
Előkészítés:
- krumplit hámoztam, karikákra vágtam
- csirke mellett csíkokra vágtam, olíva olajon megkérgeztem
Kisebb méretű sütőtálban rétegestem az előkészített alapanyagokat, ráöntöttem a főző tejszínt és némi vizet, végül lefedtem. A krumplit nem főztem elő.
Majdnem 1 1/2 órát töltött sütőben.
Íme az eredmény:
Tanulság:
- mivel a tej, kifutott a rács alá - amire az edény került, érdemes tenni egy tepsit, különben ködgép lehet a sütőből.
Tányéron, egy kis reszelt sajttal (ízre se volt rossz):
Második nekifutás:
- kb. 1 kg krumpli
- kb. 1 kg sertéscomb
- 1 fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 20 dkg szeletelt bacon szalonna
- egy főzőtejszín
- olíva olaj
- 10 dkg sajt
- fűszerek: vegeta, szerecsendió
A krumplit hámoztam, de nem főztem elő ismét; a húst szeleteltem, klopfoltam; a hagymát hámoztam.
A rövid előkészület után a fenti videó szerint a régek:
- hagyma, karikázva
- szeletelt krumpli
- vegete
- a húst szeleteltem, klopfoltam
- némi só - itt lehet még bonyolítani a fűszerezést
- bacon
- fokhagyma apróra vágva
- krumpli
- vegeta
- szerecsendió
- főzőtejszín
- némi víz
Majd az edényhez való nehéz fedővel lefedtem, elég helyet hagyva, hogy a tej "dolgozhasson". Ez meg is történt - ahogy a fedőn is látszik - ezzel lezárta az edényt. Így szépen megpárolódott az étel.
Az sütőben töltött majdnem két órát, légkeverés nélkül 160-170 C-on.
Ekkor jött rá némi reszelt sajt.
A végeredményt pedig - ha elég eddig - akkor a lektor remélem véleményezi.
Elfogyott, nem izgulok nagyon ;)
Jó próbálkozást, kísérletezést!
Így néztek ki a rétegek másnap, mikor ebédre szortíroztam a maradékot:
Megjegyzések
Megjegyzés küldése