Rakott krumpli féleség


 

Rakott krumpli féleség.

Mivel az utóbbi időben sokszor kellett volna egyszerre több dolgot csinálni, ezért előtérbe kerültek a konyhában is az egyszerű és nagy mennyiségben előállítható ételek.

Tehát bármilyen tepsiben/lábasban/edényben süthető, vagy párolható finomság amire mondjuk másfél két óra után kell ránézni és nem sokkal később tálalható.

Ehhez tartozik ez az étel is. Az alapgondolatot a francia rakott krumpli adta, ezt turbóztam fel ezzel-azzal.

Mit is használtam hozzá:

- 1,5-2 kg krumpli
- kb. 80-90 dkg száraz hús - ebben az esetben karaj
- 20 dkg szeletelt bacon
- 2 fej hagyma - annyi, hogy a tepsi alját nagyjából befedje
- foghagyma
- só, vegeta
- főzőtejszín - 4-5 dl, (egy nagy doboz)
- szerecsendió

Megpucoltam a krumplit és karikákra vágtam, szintúgy a hagymát. A tepsi alját kiraktam a hagymakarikával, erre raktam a krumpli felét. Ezt sóztam, illetve fokhagymát adtam hozzá.

Erre a krumpli ágyra fektettem a szeletre vágott húsokat, melyeket szintén sóztam.

Majd következett a bacon, hogy ki ne száradjon.

Végül a krumpli második fele következett és ezt a réteget is sóztam - pontosabban vegetát használtam -, majd bőségesen megszórtam szerecsendióval.


Ehhez még hozzáadtam a főzőtejszínt, majd lefedtem alufóliával és majdnem 2 órát töltött a sütőben 175 C-on. Először légkeveréssel, majd kb. 45 perc után normál sütő funkcióval.

Ez alatt szépen megpuhult a hús és a krumpli.

Igazán másnapra volt finom, mikorra tényleg összeértek az ízek.

Ha megpróbálkozol vele akkor csak hajrá, kéz és lábtörést, majd jó érvágyat.

Megjegyzések