7 tojásos piskóta - azaz egy kicsit több lett maradhat
Csak egy kis csalás és ámítás, sokszor olvasható a klasszikus cím: 5 tojásos piskóta, ezt kicsit bővítettem.
Mit is tesz az egyszerű nép gyermeke ha nagyobb formában szeretne sütni - gyorsan lelövöm a poént - több alapanyagot ad hozzá.
Van egy téglalap alakú torta forma amibe az 5 tojásos piskóta tészta nagyon csak vékonyka lett, így újra terveztem a dolgot.
Próbáljuk meg 7 tojásból...
Ugye a tésztához:
- 7 tojás
- 7 evőkanál liszt
- 7 evőkanál cukor
- szódabikarbóna
- 5 dkg sütőmargarin a forma kikenéséhez
Krém:
- 1 csokipuding
- általában 1/2 liter tej
- 375 g sütő margarin
- 5 evőkanál cukor
Máz:
- 180-200g tortabevonó (karácsonyi maradék csokinak is kiváló lehetőség)
- 2-3 evőkanál olaj
Főzzük meg a pudingot a receptje szerint és tegyük félre hűlni - fedjük le, hogy ne bőrösödjön.
Készítsük el a tésztát:
Tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét külön felverjük géppel. akkor jó, ha oldalra tudod fordítani az edényt és a hab benne marad.
A sárgát felverjük a 7 kanál cukorral - lehet megosztva is, fele a fehérjébe, fele a sárgához. Majd hozzá adjuk a lisztet, illetve a szódabikarbónát is és tovább dolgozzuk a masszát. Végül belekeverjük a felvert fehérjét, de azt ajánlott már kézzel, pl.: egy fakanál segítségével.
A tortaformát kikentem sütőmargarinnal, ebbe töltöttem a masszát.
Sütőben, zárt ajtó mögött kb. 175 C-on kb. 30 perc alatt kisütöttem. Tűpróbával ellenőrizhető, hogy kellően átsült-e.
Itt lehet mást csinálni, vagy pihenni egy kicsit.
Miután elkészült hagyjuk kicsit hűlni, aztán vegyük ki a formából, hogy a pára ne áztassa el.
Vágjuk el a lapot, így még gyorsabban hűl.
A krémhez - ha a puding kihűlt - készítsük elő a margarint: daraboljuk fel és olvasszuk fel kicsit, hogy a habverő elbírjon vele. Lehet mikróban, vagy csak kint hagyva a radiátoron.
A maradék cukorral, a margarinból, a pudinggal keverjünk krémet.
A felével töltsük meg a piskóta lapok között.
Tegyük rá a tetejét - a piskóta másik felét - és a krém másik felét kenjük a tetejére. Ezzel mehet is a hűtőbe míg a csokimáznak valót felolvasztjuk.
A csokit vízgőz felett, étolajjal finoman felolvasztjuk, majd egyenletesen a kenőlapáttal, vagy kártyával elosztjuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése