7 tojásos poskóta - azaz egy kicsit több lett maradhat


 

7 tojásos piskóta - azaz egy kicsit több lett maradhat


Csak egy kis csalás és ámítás, sokszor olvasható a klasszikus cím: 5 tojásos piskóta, ezt kicsit bővítettem.

Mit is tesz az egyszerű nép gyermeke ha nagyobb formában szeretne sütni - gyorsan lelövöm a poént - több alapanyagot ad hozzá.

Van egy téglalap alakú torta forma amibe az 5 tojásos piskóta tészta nagyon csak vékonyka lett, így újra terveztem a dolgot.

Próbáljuk meg 7 tojásból...

Ugye a tésztához:

- 7 tojás

- 7 evőkanál liszt

- 7 evőkanál cukor

- szódabikarbóna

- 5 dkg sütőmargarin a forma kikenéséhez

 Krém:

- 1 csokipuding

- általában 1/2 liter tej

- 375 g sütő margarin

- 5 evőkanál cukor

Máz:

- 180-200g tortabevonó (karácsonyi maradék csokinak is kiváló lehetőség)

- 2-3 evőkanál olaj

Főzzük meg a pudingot a receptje szerint és tegyük félre hűlni - fedjük le, hogy ne bőrösödjön.

Készítsük el a tésztát:

Tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét külön felverjük géppel. akkor jó, ha oldalra tudod fordítani az edényt és a hab benne marad.

A sárgát felverjük a 7 kanál cukorral - lehet megosztva is, fele a fehérjébe, fele a sárgához. Majd hozzá adjuk a lisztet, illetve a szódabikarbónát is és tovább dolgozzuk a masszát. Végül belekeverjük a felvert fehérjét, de azt ajánlott már kézzel, pl.: egy fakanál segítségével.

A tortaformát kikentem sütőmargarinnal, ebbe töltöttem a masszát.

Sütőben, zárt ajtó mögött kb. 175 C-on kb. 30 perc alatt kisütöttem. Tűpróbával ellenőrizhető, hogy kellően átsült-e.

Itt lehet mást csinálni, vagy pihenni egy kicsit.

Miután elkészült hagyjuk kicsit hűlni, aztán vegyük ki a formából, hogy a pára ne áztassa el.

Vágjuk el a lapot, így még gyorsabban hűl.

A krémhez - ha a puding kihűlt - készítsük elő a margarint: daraboljuk fel és olvasszuk fel kicsit, hogy a habverő elbírjon vele. Lehet mikróban, vagy csak kint hagyva a radiátoron.

A maradék cukorral, a margarinból, a pudinggal keverjünk krémet. 

A felével töltsük meg a piskóta lapok között.


Tegyük rá a tetejét - a piskóta másik felét - és a krém másik felét kenjük a tetejére. Ezzel mehet is a hűtőbe míg a csokimáznak valót felolvasztjuk.

A csokit vízgőz felett, étolajjal finoman felolvasztjuk, majd egyenletesen a kenőlapáttal, vagy kártyával elosztjuk.



Megjegyzések