7 tojásos piskóta és a méteres kalács krém - duplán
Nagy családi banzájra készültünk, így hát lett egy dupla dózis, amit a méteres ihletett.
A rövid magyarázat:
Sütöttem két 7 tojásos piskótát, egy simát és egy kakaósat, ennek a
töltésére pedig a méteres kalácsban használt pudingos krémet használtam.
Tészta (1 adaghoz):
7 tojás
7 evőkanál liszt
7 evőkanál cukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 teáskanál kakaó az egyik adagba
Tálat kikenni:
kb. 20-30 g sütőmargarin, néhány evőkanál liszt
Krém:
1 l tej
10 evőkanál cukor
2 csomag pudingpor
700 g sütőmargarin
Tetejére csoki:
Esetünkben megmaradt csoki mikulások és maradvány csoki adta az alapot
kb. 200-220 g és 2-3 evőkanál étolaj
A tészták.
A tojást szétválasztottam – fehérje és sárgája
A fehérjét felvertem stabil habbá, legalább annyira meg kell tudjon
állni az edényben, hogy oldalra lehessen fordítani az edényt.
A sárgát felvertem a cukorral, majd hozzáadtam a lisztet és a szódabikarbónát és tovább kevertem – még mindig géppel.
A fehérjéből vert habot azonban spatulával kevertem hozzá, hogy a „szaknyelvet” idézzem: nehogy összetörjem a habot.
A kivajazott és liszttel megszórt tortaformában kb. 30 perc alatt
készre sütöttem.
A második körben már tettem hozzá kakaót, amikor összeforgattam a két részt.
Krém és máz:
Az előírások szerint megfőztem a pudingot, így elhasználtam a tejet és
6 kanál cukrot. Így 4 kanál cukor marad a margarinhoz.
Tehát a puding megfőtt, kitettem hűlni – fontos, hűvös, vagy hideg
legyen, sőt az a legjobb, ha összeállt. tegyünk rá fedőt és akkor kevésbé
hártyásodik meg a teteje. Közben nem árt keverni rajta egyet.
A sütőmargarint kisebb darabokra vágtam és kint hagytam az
asztalon/pulton olvadni. Így alig kellett rámelegíteni.
Amikor a puding már jó volt, a margarint összekevertem a maradék
cukorral és hab jellegűre vertem géppel, majd ehhez adtam hozzá a pudingot.
Végül a felvágott piskótalapokat rétegeztem a krémmel és a tetejére csokit olvasztottam gőz felett, egy kis olajjal.
Ment a pakk a hűtőbe.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése