Citromos túró torta
A torta és sütemény készítés - nálam legalább is - legtöbbször valamilyen összejövetelhez, eseményhez kapcsolódik. Így volt ez most is....
Na ez aztán a frappáns kezdés... bakker, ha begépelem a googli-ba tuti hozna találatot :)
Sebaj, no ma ez nem megy, jöjjön inkább a süti...
A piskóta most kör alakú formában került a sütőbe. Ha emlékeim nem csalnak 6 tojást dolgoztam fel.
Tehát a tészta:
- 6 tojás
- 6 evőkanál bűnös fehér liszt (BL55), - múltkor láttam valaki kiírta, jó ötlet, van akinél az alap liszt mást jelent
- 6 evőkanál kristálycukor
- szódabikarbóna
- vaj és liszt a torta formába
Töltelék:
- 1 csomag (450-500g) túró
- 1 citrom héja és leve
- 1 zselatin (fixet használtam, 20g-osat)
- 1 vaníliás cukor
- habtejszín 400-500 ml
A piskótához szétválasztottam a tojásokat, külön a fehérjét, külön a sárgáját.
Felvertem habbá - géppel - a fehérjét, majd először a cukrot a sárgájával. Aztán a lisztet és a szódabikarbónát is hozzá dolgoztam - még mindig géppel - a tojás sárgájából és cukorból álló masszához. Ehhez kevertem hozzá - ezt már spatulával - a fehérje habot.
A kivajazott és liszttel megszórt formába került a tészta, majd kb. 30 perc alatt készült el, 175 C-on, amit tűpróbával ellenőriztem.
A töltelékhez.
Felvertem a tejszínt és hozzá adtam a vaníliás cukrot, majd szétosztottam két részre. A túrót átmorzsolta kicsit, hogy ne maradjanak nagy rögök, hozzá adtam, a citromot és a levét, a zselatint, illetve a tejszínhabot.
A kihűlt piskóta két része közé töltöttem a keveréket, a maradék tejszín pedig a tetejére került.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése