Rakott tök
Nemrég kaptam egy hatalmas tököt a szomszéd asszonytól - jó-jó tudom, de nem a "Haragszom a töködre rámászott a kukorica földemre" ;)
Nos hát, adott volt egy hatalmas jószág, amit épeszűen fel kellene használni. Ekkor jött a rakott tök ötlete.
Amit bele került:
- 1,5 bögre rizs
- 1 nagy tök
- 1 kg darált hús
- só, bors, fokhagyma
- tejföl
- reszelt sajt
Elkészítettem a riszt, szokásos menetben: 1 pohár rizshez 2 pohár víz aránnyal. A kész rizst összekevertem a darált hússal.
Míg a rizs készült a tököt megtisztítottam, felvágtam szeletekre.
Ezt a kapott rétegeztem bele a sütőtálba. Rétegenként sóztam, borsoztam és tettem bele néhány fokhagyma karikát.
Íme a tele tál:
Ezt a pakkot aztán vízzel kikevert, vegetával és borssal fűszerezett tejföllel, öntöttem nyakon.
Ezt pakkot szórtam meg még némi reszelt sajttal és a tálat lefedve kb. 1-1,5 órát töltött sütőben. Majd a tál fedelét levéve sütöttem még tovább 20 percet.
Íme az eredmény:
Tányérra nem sikerült túl gusztusosan kihelyezni, mert nagyon puha lett, illetve el is felejtettem lefényképezni :)
Jól fogyott, de a gyerekek szerint ez a "krumpli" olyan fura...
Megjegyzések
Megjegyzés küldése