Rakott tök

 Rakott tök

 

Nemrég kaptam egy hatalmas tököt a szomszéd asszonytól - jó-jó tudom, de nem a "Haragszom a töködre rámászott a kukorica földemre" ;)

Nos hát, adott volt egy hatalmas jószág, amit épeszűen fel kellene használni. Ekkor jött a rakott tök ötlete.

Amit bele került:

- 1,5 bögre rizs

- 1 nagy tök

- 1 kg darált hús

- só, bors, fokhagyma

- tejföl

- reszelt sajt

 

Elkészítettem a riszt, szokásos menetben: 1 pohár rizshez 2 pohár víz aránnyal. A kész rizst összekevertem a darált hússal.

Míg a rizs készült a tököt megtisztítottam, felvágtam szeletekre.

Ezt a kapott rétegeztem bele a sütőtálba. Rétegenként sóztam, borsoztam és tettem bele néhány fokhagyma karikát.


Íme a tele tál:

Ezt a pakkot aztán vízzel kikevert, vegetával és borssal fűszerezett tejföllel, öntöttem nyakon.

Ezt pakkot szórtam meg még némi reszelt sajttal és a tálat lefedve kb. 1-1,5 órát töltött sütőben. Majd a tál fedelét levéve sütöttem még tovább 20 percet.

Íme az eredmény:



Tányérra nem sikerült túl gusztusosan kihelyezni, mert nagyon puha lett, illetve el is felejtettem lefényképezni :)

Jól fogyott, de a gyerekek szerint ez a "krumpli" olyan fura...

Megjegyzések