Savanyúságos próbálkozások - zöld paradicsom és káposzta




 

Savanyúságos próbálkozások - zöld paradicsom és káposzta

A kertben rengeted koktél paradicsom termett, amit nagy örömmel fogyasztottunk, azonban az őszben előre haladva, a fagyok közeledtével maradt egy csomó, még zöld paradicsom, ami - elnézve a fonnyadó leveleket - nem fog beérni. Ez volt a kezdeti állapot, ami arra sarkalt, hogy savanyúságot készítsek belőle.

A zöld paradicsomból két ízesítéssel is próbálkoztam:

1. Kapros

Az alaplé egy 2%-os esetes oldat: (1 liter vízbe kerül 1 dl, 20 %-os eset.)

Ami bele került 1 liter lébe:

- 1 csapott evőkanál cukor

- 1 teáskanál cukor

- kapor - mivel a kertben nem termet eddig, így maradt a zacsis a boltból

- üvegenként egy fokhagyma

Ebből sajnos csak két üveggel készült, így egy kicsit túltoltam az ecetet - az arány inkább 4% lett -, de majd legközelebb :)


2. Fűszeres

Az alaplé egy 2%-os esetes oldat. (Arányokhoz: 1 liter vízbe kerül majd 1 dl, 20 %-os eset.)

Ami bele került 1 liter lébe:

 - 1 csapott evőkanál cukor

- 1 teáskanál cukor

- üvegenként egy fokhagyma

- 2 összetört babérlevél

- mustármag

- koriander

Ebből 4 üveg készült, itt ment az 1 liter lé, a 4 db kb. 7 dl-es üveghez.

Mindkettőből készült egy-egy kisebb adag, az alábbi módon:

Megmostam a paradicsomokat - a koktélparadicsomot ketté vágtam, a nagyobbakat cikkekre -, majd tiszta üvegbe raktam.

A vizet felforraltam, benne a fűszerekkel, fokhagymával, sóval, cukorral. Amikor felforrt hozzá adtam az esetet és mehetett az üvegbe.

Mindkettőből megpróbáltunk egy adagot 2 héttel az üvegbe kerülés után, ami alapvetően mindkettő jól sikerült.

A kapros kicsit ecetes lett - ott elronthattam az arányt, a fűszeres finomabb lett.

Káposzta

Fejes káposzta vörös hagymával.

Az alap itt is 2%-os esetes alaplé.

Ami bele került 1 liter lébe:

 - 1 csapott evőkanál cukor

- 1 teáskanál cukor

- ízlés szerint mustármag és egész bors 


A fejes káposztát megmostam, a legfelsőbb, néhol sérült leveleket levettem, majd összevágtam a káposztát csíkokra. Vörös hagymát is pucoltam hozzá és összekarikáztam. Összeforgattam és megmostam a friss zöldségeket, majd üvegbe raktam.

A vizet felforraltam, benne a fűszerekkel, fokhagymával, sóval, cukorral. Amikor felforrt hozzá adtam az ecetet és mehetett az üvegbe.


Megjegyzések