Sült oldalas krumplipürével
A húspultban hívogatóan csücsültek a húsok, szinte már láttam és éreztem az illatát a sütőben sercegve barnuló finomságoknak.
Pont ezért NE menjen az ember éhesen boltba.
Ha már azonban így esett, haza is vittem egy 1,5 kg-os bőrös oldalast .... no....
Mielőtt a sütőben landolt volna sóztam, borsoztam majd hagytam, hogy a só dolgozzon egy kicsit, végül bekentem mustárral és locsoltam rá némi olívaolajat. Kicsit megcsúszva ugyan, de pár gerezd fokhagymával is megtűzdeltem a husit. Öntöttem alá némi vizet, hogy ne égjen le, illetve ne száradjon ki.
Én egy nagy hőálló sütőtálban sütöttem.
Egy órát sütöttem magas hőfokon, majd lejjebb vettem és még bő két órát sült. Közben időnként locsolgattam sörrel, figyelve, hogy mindíg maradjon alatta szaft. Végül sütöttem egy órát fedés nélkül, hogy átsüljön a bőre.
Ekkor már este 9 is elmúlt, így hagytam a sütőben kihűlni reggelig.
Íme az eredmény:
A krumplipüré idő közben bőven belefért. Megpucoltam a krumplit, majd kockákra vágtam. Sós vízben puhára főztem, majd leszűrtem.
Dobtam hozzá sütőmargarint és öntöttem hozzá tejet. Ekkor jött a gépesített hadtest és kézi mixerrel összedolgoztam a masszát.
Előjöhet itt a mennyi krumplihoz mennyi vaj és tej... no ez az... ez szinte lehetetlen pontosan megadni. Miden krumpli más és más. kb. 1-1,5 kg krumplihoz megy 1 dl tej és 5 dkg margarin, ez nem szentírás.
Annyira nem tudtam szépen tálalni, mert ebédre hoztam magammal melóba, ez van :)
A zsírja meg remek volt kenyérrel és hagymával...
Megjegyzések
Megjegyzés küldése