Vaníliás – barackos torta


 

Vaníliás – barackos torta

 

Családi összejövetel volt, mozgalmas pénteki nap végén sütöttem - tény nagyszülői felügyelet mellett a gyerkőcök le voltak foglalva;)

 

6 tojásos piskóta (ha van szép L-es, vagy nagyobb tojás akkor elég lehet az 5 is, én 6 db M-es tojást használtam) lett az alap.

- 6 tojás

- 6 evőkanál cukor

- 6+1 evőkanál liszt

-1 kávéskanál szódabikarbóna

- kb. 5 dkg vaj az edény kivajazásához 

 

Krémhez és töltelékhez:

- 375 g margarin

- 5 evőkanál cukor

- 1 vaníliapuding

- 5 dl tej


Egyéb:

- 1 tortabevonó (90-100g) és némi étolaj a csokimázhoz

- 1 konzerv barack

 


A tésztához annyi evőkanál cukrot és liszttel kell kalkulálni ahány tojást használunk.

A szétválasztott tojások fehérjét felverem, majd a cukorral összedolgozom a sárgáját, végül hozzáadom a lisztet. Ha túlzottan összeáll a massza, akkor hozzá lehet adni a felvert fehérje egy részét is, de nem az egészet! Ez még mehet géppel.

Végül hozzáadjuk a maradékot, ezt már spatulával, vagy fakanállal keverjük össze lassan.

A kivajazott és lisztezett (ide kell a +1 kanál) sütőformába öntjük a masszát. A piskóta készítést sokan túlmisztifikálják, úgy gondolom, annyiban van igazuk, hogy az idő és az érinthetetlenség a lényeg. Már ismertem a most használt sütőt, itt kb. 28 percet sütöttem. Ez most egy elektromos sütő volt, nem előmelegítve, légkeverés nélkül.

Amíg kihűlt a piskóta megfőztem a pudingot a krémhez.

1 vanília puding - 5 dl tej, 3 kanál cukor

Amikor kihűlt, 375g sütőmargarint kikeverek 2 evőkanál cukorral, majd a hideg pudingot is beledolgozom. Fontos: a margarint nem szabad túlolvasztani, mert kicsapódik a növényi olaj és ezért sem szabad langyos pudinggal sem keverni. Ki kell várni míg kihűl. El lehet készíteni akár a piskóta előtt is a pudingot!

A piskótát félbe vágtam, a krémet 1/3-2/3 részben elosztottam. A 2/3 részt a piskótába töltöttem és ráfektettem a barackszeleteket.


 A maradék 1/3 résszel fedtem le a piskótát, amire került a csokimáz olvasztott csokiból. Ebbe tettem kb. 2-3 evőkanál étolajat.

 

A maradék barackkal pedig kidíszítettem a sütit 


 

 

 

Megjegyzések