Pizza 5.0



Pizza 5.0

Volt néhány próbálkozásom az utóbbi időben, hol kevesebb, hol több sikerrel. Megnéztem, elolvastam több alternatívát.
 

Ez lett a vége egy tepsihez:

- kb. 1 dl langyos víz, vagy tej

- 1/4 élesztő

- 1 teáskanál cukor

- 1 teáskanál só

- kb. 2-300 g liszt (nem mértem le, ide kívánkozik a klasszikus: amennyit felvesz)

- 2 teáskanál olíva olaj

A vízbe tettem a cukrot és az élesztőt, majd hagytam felfutni. Az így kapott alappal összekevertem annyi lisztet, amivel puha gyúrható tésztát kaptam. Már ne tapadjon az edény, vagy gyúródeszka falához. Ebből egy cipót formáltam.
Ezt a „cipót” ezután bekentem az olíva olajjal, majd lefedtem kb. 30 percig. Nem sokkal később befűtöttem a sütőt, maximum hőfokra. Gáztűzhelyem van, így idő kell míg forró lesz, ez tűzhelyfüggő. A tepsit is bent hagytam a sütőben, mint egy pizzasütő követ, hogy forró legyen.

Mikor nagyjából 30 percet vártam és kinyújtottam a tésztát, megkapta a feltétet már ment is a sütőbe kb. 10-15 perc alatt készre sütöttem. A tészta így vékony lett átsült, de nem száradt ki.

 A feltéthez, paradicsomos alap:

- paradicsom püré

- bazsalikom

- fokhagyma

- só

- olíva olaj

Ezt az alapot kicsit összeforraltam. 

Készület akár tejfölös alappal is:

- 2-3 evőkanál tejföl

- só

- bors

- fokhagyma por (granulátum)

Ami rá került: húsos szalonna, néhány karika hagyma, és reszelt sajt. Persze mehet minden, ízlés szerint.

A reszelt sajt egy részét közvetlenül a paradicsomos alapra szórtam, így beleolvadhatott.




 


Megjegyzések