Kávés diós süti

Kávés diós süti

 

Előfordult az ünnepek közeledtével, hogy meg-meg lett a Rama szakácskönyvre való vonalkód, így egy-két példány került a pultra. Ezen felbuzdulva kerestem egy egyszerű süteményt ami finom és kicsit más ízvilág.

Mivel nagy kávé fogyasztó vagyok, így nagyon megtetszett ez az egyszerű, de finom süti. Egy kicsit módosítottam rajta, illetve volt benne egy elírás amit még én is észre vettem ... no tessék

Piskóta

- 6 db M-es tojás

- 130 g cukor

- 100 g darált dió (vagy diópótló)

- 2 púpozott evőkanál teljes kiőrlésű és 2 púpozott evőkanál fehér liszt (40 g rizsliszt volt a receptben, de csak ezért nem vettem)

- 1 csg. sütőpor

- 2 evőkanál rum, vagy néhány csepp rum aroma

- 2 db narancs héja (ezt általában kihagyom)

Krém

- 300 g sütőmargarin

- 2 tojás sárgája

- 200 g cukor (a recept porcukrot ír, de jó kristálycukorral is)

- 1 dl víz

- 1 csg. vaníliás cukor

- 12 g instant kávéport (lehet koffein mentes is, akkor gyerekek is ehetik; az eredeti 60g-ot ír, no az tuti sok...)

- 1 db narancs leve (ezt kb. 1 dl rostos narancslével szoktam helyettesíteni)

Bevonat és a tetejére

- egy-két marék darabokra vágott dió

- 200. étcsokoládé bevonó

- étolaj a csokihoz


Vedd elő a margarint, had puhuljon.


Piskóta

Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjéből verjük kemény habot, majd a sárgáját verjük fel a cukorral.

Így jó a fehérje, ha megáll az edényben:

 
Keverjük össze a lisztet, a darált diót, a sütőport és a narancshéjat (ha van), majd ezt dolgozzuk bele a fehérje habba, majd adjuk hozzá a sárgájából készült masszát és a rumot (rum a romát)

Ezt a masszát én kivajazott és lisztel szórt tepsibe öntöm, de mehet sütőpapírra is.

Az eredeti recept 10 percet ír 170 C-on én - igaz régi gázsütőm van - 25-27 percet szoktam sütni, nem előmelegítetten.

Erre a kihűlt piskótára kell kenni egyenletesen a krémet.


Krém

Habosítsuk fel a margarint. A cukrokat a tojás sárgájával és a vízzel tegyük vízfürdő fölé - tudod alsó lábasba kevés víz, aztán egy nagyobbacska lábas, ez lezárja az alsót, amit tűzhelyen melegítesz -, ezt melegítsük, ahogy a recept írja: csípősre. Ez olyan 80 C-jelent. Ha a fakanalat kivesszük belőle és nekiérintjük a kezünket akkor "megcsípi".
Ezt az alapot habverővel (géppel) habosítsuk fel. A narancslében oldjuk fel a kávéport és adjuk a tojássárgával kevert krémhez (bár inkább szirup). A krémet folyamatos keverés mellett adjuk a felvert margarinhoz és keverjük simára.
Amikor megkentük a piskótát 1 órára tegyük hűtőbe.

Az eredeti recept a tészta tetejére javasolja szórni a darabolt diót, de én a krémre szoktam. 


 

Aztán víz felett - tudod alsó lábasba kevés víz, aztán egy nagyobbacska lábas, ez lezárja az alsót, amit tűzhelyen melegítesz - megolvasztod a csokit egy kis étolajjal. Ezt óvatosan ráöntöd a sütire, és szépen körbecsurgatod, mint régen a forró tejbepapit az oviban - mivel én formában szoktam hagyni, így könnyebb.



Megjegyzések