Zöld paradicsom csatni (chutney)

Szabad tűzön pirongatott csirkemell kockák mellé remek volt

Zöld paradicsom csatni


1 kg zöld paradicsom

1 db padlizsán, vagy kisebb patisszon

2 fej közepes vöröshagyma

1 db kaliforniai paprika

5 dl almaeset, vagy 4 dl borecet egy kis vízzel

1 teáskanál só

45 dkg cukor

fahéj, szakfűszeg, bors, ízlés szerinte - ne spóroljuk, de vigyázzunk ne is adjuk hozzá sokat, a főzés során mindig lehet hozzátenni, de elvenni belőle nehézkes

illetve csípősséghez lehet bele tenni habanero, vagy jalapeno paprikát, ez elhagyható.


A zöldségeket összekockázzuk, majd mehetnek a lábasba. Hozzáadjuk az ecetet, fűszereket és a cukrot.

Közepes lángon addig keverjük míg elolvad a cukor, majd forraljuk fel és főzzük, "mint egy lekvárt", de nem kell órákon át, csak míg a zöldségek megpuhulnak. végül bormixerrel összedolgozzuk.



Végül irány az üveg. Itt azért a szükséges szabályokat tartsuk be: üveget tisztán, lehetőség szerint csírátlanítva használjuk, így sokáig elállhat!



Fontos: a konyhában - kapcsolódó helyiségekben - ecetszag lesz, ezzel számolj, úgy készülj, hogy szellőztetni kell.



Megjegyzések