Kenyér a sütőből
Ami bele kerül:
- 500-550g félbarna kenyérliszt, vagy keverve fehér liszt+teljes kiőrlésű, de tönkölybúza is játszik
- 15 g só (kb. 1 púpos teáskanál)
- 10 g cukor (egy jó teáskanál)
- a kocka élesztő fele /az eredeti recept fehér lisztre szólt, ott csak 10g-ot javasoltak/
- kb. 4-4,5 dl víz
Megsütöttem párszor már, először 10g élesztővel, majd 15g-mal, levegősebb lett így a tészta, meg lehet próbálni 20g-mal is.
Az alapanyagokat összekeverem egy tálba, amíg laza, egyöntetű masszát kapok, ezt lefedem és mehet a hűtőbe 10-12 órára pl este, vagy reggel mielőtt munkába megyek.
Aztán vagy reggel, ha úgy is korán kelek, vagy este, aki hamarabb hazaér befűti a sütőt.
A sütés előtt a sütőt előmelegítem, a sütőtállal együtt!
Fontos: a tál legyen fedhető pl.: "jénai" tál, de lehet öntöttvas edény is.
A
tésztát egy nagy sütőpapírra öntöm, a kelesztőtálból és ez mehet a
sütőtálba, vagy lisztezem a forró sütőtálat és mehet bele a tészta a
tálba.
Fontos: lefedve sütöttem kb. 35-40 percet 250 C-on
Majd fedő nélkül visszavéve 180 C-ra további 20-30 percet
Megjegyzések
Megjegyzés küldése