Töltött kenyért (Handbrot)
Egyik nap futottam bene egy receptbe - ez van - és úgy gondoltam, hogy milyen jó lenne ezt megpróbálni nekem is, egy kiadós leves mellé. Alapvetően itthon szoktam sütni a kenyeret, így nem teljesen idegen a keltészta. Úgy hogy kicsit nagyképűen a saját kenyér receptemet használtam, ami aztán meg is bosszulta magát. Mivel a régi gázsütőm van, ezért a kenyeret vizesebb, lazább tésztából szoktam sütni. Ehhez viszont keményebb tészta dukál.
Mi kell hozzá:
- liszt kb. 500 g (BL 55 az ajánlott, és tönkölybúza liszttel kevertem)
- só 12 g
- cukor 8-10 g
- 1/2 élesztő
- 3,5-4 dl víz (én 5 dl-t használtam, ez volt a gond)
Tölteléknek:
- reszelt sajt
- kis kockákra vágott szalonna, vagy füstölt kolbász, esetleg sonka
12 óra után a hűtőből:
Mielőtt nekifogunk a tészta formázásának gyújtsuk be a sütőt, sőt gázsütő esetén még előbb is be kell gyújtani, hogy jó meleg legyen.
Ha elektromos sütő akkor alul-felül sütés és 250 C. - itt elég lesz kb. 25 perc majd.
A tésztát lisztezett deszkára, pultra öntjük, kicsit széthúzzuk kb. téglalap formára. Majd a tölteléket rászórjuk a közepére.
Felhajtjuk a szélét és kicsit összecsipkedjük
Megkentem vízzel, de egy kicsit alacsony volt a hőfok, meg nincs felül sütés, így nem lett annyira szép a teteje. Kb. 40-45 percet sült.
Raguleves mellé kiváló kiegészítésnek bizonyult.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése