Carbonara - egy olasz kalsszikus

Carbonara - egy olasz klasszikus


Carbonara spagetti - egy olasz klasszikus

 

Több alkalommal nekifutottam - főként a zacskós verziónak kezdőként -, de rá kellett jönnöm, egy olaszországi út után, hogy nincs alternatívája egy rendes alapanyagokból készülő carbonara spagettinek. Főként azért, mert mindösszesen 6 alapanyag kell hozzá:

- spagetti kb. 25-30 dkg/4 főre

- húsos, füstölt tokaszalonna kb. 15-20 dkg

- só

- bors

- tojás (személyenként egy)

- olasz kemény sajt /eredetileg a Pecorino Romano, vagy a Parmigiano/ kb 15 dkg


Az olaszos mentalitás ugye adott, mindenre háklisak, köztük az ételeikre is. A spagetti tésztára főleg. Aztán rá kellett ébredni, hogy ha egy kicsit utána olvasol, hogy a carbonara annyit tesz: a szénégető. Tehát az étel története a mi gulyáslevesünkhöz hasonlatos.

 

Kockázzuk össze a szalonnát, illetve idő közben tegyük fel a vizet főni. Ezt követően reszeljük le sajtot. Amint a víz felforrt mehet bele a tészta, nem szabad összetörni! Ahogy fő bele lehet forgatni az edénybe.

A szalonna pirulhat is pirulhat. Olyan edényben kell pirítani amibe belefér majd a tészta is!

A tojásokat idő közben fel kell verni, amibe belekeverjük a reszelt kemény sajtot. Sózzuk, borsozzuk.

Amint a tészta majdnem kész - kicsit roppanós - akkor át kell rakni a vízből a szalonnára.

Amikor áttettük, akkor félre kell húzni a hőforrásról.

Először ráöntjük a tojásos reszelt sajtot, amivel összeforgatjuk, majd rá kell önteni egy kis tésztafőző vizet is. Végül, visszatehetjük kicsit a "gázra", hogy a sajt jobban elolvadjon és már tálalható is.

Carbonara



Megjegyzések