Carbonara spagetti - egy olasz klasszikus
Több alkalommal nekifutottam - főként a zacskós verziónak kezdőként -, de rá kellett jönnöm, egy olaszországi út után, hogy nincs alternatívája egy rendes alapanyagokból készülő carbonara spagettinek. Főként azért, mert mindösszesen 6 alapanyag kell hozzá:
- spagetti kb. 25-30 dkg/4 főre
- húsos, füstölt tokaszalonna kb. 15-20 dkg
- só
- bors
- tojás (személyenként egy)
- olasz kemény sajt /eredetileg a Pecorino Romano, vagy a Parmigiano/ kb 15 dkg
Az olaszos mentalitás ugye adott, mindenre háklisak, köztük az ételeikre is. A spagetti tésztára főleg. Aztán rá kellett ébredni, hogy ha egy kicsit utána olvasol, hogy a carbonara annyit tesz: a szénégető. Tehát az étel története a mi gulyáslevesünkhöz hasonlatos.
Kockázzuk össze a szalonnát, illetve idő közben tegyük fel a vizet főni. Ezt követően reszeljük le sajtot. Amint a víz felforrt mehet bele a tészta, nem szabad összetörni! Ahogy fő bele lehet forgatni az edénybe.
A szalonna pirulhat is pirulhat. Olyan edényben kell pirítani amibe belefér majd a tészta is!
A tojásokat idő közben fel kell verni, amibe belekeverjük a reszelt kemény sajtot. Sózzuk, borsozzuk.
Amint a tészta majdnem kész - kicsit roppanós - akkor át kell rakni a vízből a szalonnára.
Amikor áttettük, akkor félre kell húzni a hőforrásról.
Először ráöntjük a tojásos reszelt sajtot, amivel összeforgatjuk, majd rá kell önteni egy kis tésztafőző vizet is. Végül, visszatehetjük kicsit a "gázra", hogy a sajt jobban elolvadjon és már tálalható is.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése