Kovász - egy hosszú út kezdete
Már küzdök egy ideje ezzal-azzal, így az élesztő után újabb próba következett...
A egyszerű liszt-víz keverékből 3-4 nap után valóban kezdett egy "élőlény" kibontakozni, buborékokkal, kiválasztással stb-stb.
30g liszt - 30 g víz, ezzel kezdtem, ez ment 3 napig
Aztán a 4. napon már elfeleztem és kenyér lett belőle, még nem volt túl erős, de egész ehető lett. Majd jöttek sorban a receptek.
Először is jöjjön a kenyér:
- 500g liszt
- 4 dl víz
Ezt összekeverni, gyúrni, majd pihenhet 10-12 órát.
Ezt követően mehet hozzá kb. 150 g kovász, amivel szintén összedolgozhat 10-12 órát. Ha van rá mód, akkor át lehet gyúrni ez idő alatt, így levegősebb lesz. Lehet hozzá adni néhány evőkanál olívaolajat, így könnyebb lesz gyúrni.
Végül áttesszük a tésztát a sütőtálba - sütőpapírra, ahol szintén hagyjuk pihenni 1 órát.
Közben be lehet gyújtani a sütőt - 250 C-ra, már ha állítható a hőfok.
Én egy vastálban sütöm, így nehezen melegszik át, ellenben jobban tartja a hőt, így ehhez kell igazítani a leírt időket! Illetve sima, régimódi gázsütőm van, se légkeverés, se semmi.
20 perc elősütés - ezt követően lehet megvágni a tésztát, így ki tudjon kicsit forrni
20 perc sütés tető alatt
20-30 perc sütés fedő nélkül.
Még gyakorolni kell, próbálgatni, de kettőből kettő elég jó lett :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése