Aztán persze előkerülnek a kellemes emlékek és a sikeres receptek is idővel újra.
Mi kell hozzá?
A piskótához:
- 5-6 tojás - na most 5 vagy 6... persze, persze: S-esből 6, L-esből 5 elég
- 5 evőkanál liszt
- 5 evőkanál cukor
- 1 csomag sütőpor
Krémhez:
- egy csomag túró 45-50 dkg
- 4-5 dl habtejszín
- 1 citrom leve és héja
- 15 dkg porcukor
- 1 konzerv őszibarackbefőtt
- zselatin 18 g - én egy 20g-os fix-et használtam, teljesen jól működött
Itt tanultam meg, mi is az az 5 tojásos piskóta. A kezdet szokásos: szétválasztjuk a tojásokat fehérjére és sárgájára. Először jöhet a fehérjéből a hab... ennek kb. így meg kell állni az edényben, akkor jó lesz.
Aztán jöhet a sárgája, ezt felverjük a cukorral, akkor jó, ha kifehéredik. Ehhez hozzákeverjük a lisztet és a sütőport. Ha kész, akkor összeforgatjuk a felvert fehérjével, és egy kivajazott tortaformába öntjük.
Ezt kb. 30-40 perc alatt kisütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
A tűpróbát már a méteres receptnél tárgyaltam.
Amíg sül, pihenünk egy kicsit, hogy lelkileg felkészüljünk rá, hogy - lehetőleg egyenesen - felvágjuk majd a piskótát.
Elkészült a piskóta... hát egy kicsit túlsütöttem, de azért még elmegy.
Amíg kihűl, elkészítjük a krémet:
Zselatin - túró - tejszínhab.
A túrót összetörjük apróra, majd hozzáadjuk a cukrot, a citrom reszelt héját és a kifacsart levét.
Már majdnem kész is vagyunk, egy dolog hiányzik, a tejszín.
A tejszínből habot verünk és elfelezzük!
A hab felét a zselatinnal - amit az utasításának megfelelően elkészítünk - a túróhoz adjuk.
Ez persze lehet zselatin fix, vagy lapzselatin ... ki mit szeret.
Kihűlt a piskóta, el is vágtam pikk-pakk, az éles konyhakés fontos!
Jöhetne a krém, de itt kell kiemelni, hogy a barack felét, kétharmadát bele is keverhetjük, vagy rá is teríthetjük - én a másodikat választottam. Talán az előbbi - mármint az összekockázás és a krémhez keverés - jobb döntés.
Betöltjük a tortaformában hagyott piskóta alsó felére.
Lefedjük a piskóta másik felével, és rákenjük a megmaradt tejszínhabot. Végezetül barackkal díszítjük.
+1 apróság - ezért is írtam 4-5 dl tejszínt - ha szeretnénk szépíteni a tortán, akkor a zselatin megszilárdulása után keverhetünk még egy kis tejszínhabot és megkenhetjük az oldalát. Ez a süti nem jutott el addig, mert elfogyott :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése