Sertéspörkölt - nyári klasszikusok bográcsban 3.
Sertéspörkölt
/Elkészítési idő 3-4 óra/
Az egyik talán legkönnyebbnek tűnő étel, amit bográcsban készíthetünk. Igazából valóban az is lehet, de ha valami tényleg finomat akarunk az asztalra, a bográcsba rittyenteni, akkor bizony oda kell figyelni.
Hasonlóan a húsleveshez, ezt az ételt is szinte mindenki másként és másként készíti.
4 egységnyi húshoz legalább 1 egységnyi hagymát szoktam használni, de lehet inkább 2. Tehát 4 kiló húshoz 1-2 kg hagyma.
A hús nálam - ha sertéspörköltről van szó - comb. Ez nem annyira szaftos, mint a tarja, de sokkal szaftosabb, mint például a karaj. Ha tehetem, akkor megkérem a hentest, hogy kockázza fel, mégis csak szakember. Persze nem esik le az aranygyűrű - ami nincs - az ujjamról, ha nekem kell összevágni.
Az utóbbi időben többször előfordult, hogy füstölt vagy friss csülköt tettem bele.
Akkor tehát a hozzávalók (egy nagy családi ebédhez):
- sertés hús - 3kg
- 2 sertés csülök
- 2 kg hagyma
- 2-3 paradicsom és paprika
- 3-4 gerezd fokhagyma
- fűszerek (bors, majoránna, só, pirospaprika)
- zsír
- víz
- extrák (oregáno, "vegeta", őrölt kömény, bor, krumpli, gomba)
A hagymát a zsírral elsőnek teszem a bográcsba, majd szépen üvegesre pirítom.
Ezek után jöhet a hús, amit kicsit megkérgezek, erre teszem a pirospaprikát, amiben kicsit megforgatom, és utána öntöm fel vízzel.
Ekkor jöhetnek a fűszerek, víz és idő:
Az éles szemű/gondolkodású olvasó kiszúrhatja a csülök kérdését. Ha füstölt, vagy öregebb sertésből származik, akkor érdemes úgy kezdeni, hogy először csak a csülköt főzzük, igény szerint 1/2 - 1 órát.
Fontos, hogy ne legyen túl sok víz rajta, inkább többször felönteni, mint a végén még birkózni a feleslegesen sok szafttal.
Félidőben jöhetnek bele a zöldségek is - paprika, paradicsom.
Amikor a combhús már majdnem jó, akkor mehet hozzá a bor, ha szeretnénk hozzá tenni. Majd, ha a húskockák már puhák, akkor jöhet hozzá a krumpli vagy gomba, hogy a csülökdaraboknak is biztos legyen ideje megfőni.
Az sem baj, ha a tűzről nem tálaltok egyszerre, egy kis pihenés kisimítja az ételt.
Lehet tálalni körettel: főtt krumpli, nokedli stb. vagy mint esetünkben is: kenyérrel, savanyúsággal.
Te hogy készíted el?
Megjegyzések
Megjegyzés küldése