Sült máj tarhonyával


Mivel a szűk család - rajtam kívül - nem nagyon fogyaszt klasszikus belsőséget, mint: máj, velő stb. így eléggé ritkán vetemedem az elkészítésre. Azonban hozzá kell tenni, hogy jómagam viszont nagyon csak szeretem ezeket, főként a máj különböző módon elkészített formáit. Persze lehet mondani, hogy élettanilag milyen funkcióval áldotta meg az anyatermészet a májat, tudom, rendelkezem olyan irányú ismeretanyaggal. Mindamellett akkor is szeretem, főként ha jól van elkészítve.

Azt meg minap mondta valaki, hogy: aki szeret jókat enni, annak jó ha megtanul főzni is. 

Hát ez meg aztán a tévéből folyó sok esetben - véleményem szerint - túlzásba vitt konyhatudomány okán elég szubjektív, mármint ki tud és ki nem tud főzni...

Mivel ez a gondolat túl messze vinne menjünk a receptre.

Vettem minap nagyjából fél kiló csirkemájat, ehhez jött némi hagyma és fűszer.

A fűszerek:

- vegeta

- bors

- majoránna

- fokhagyma

A hagymát kockákra vágtam - mint sok recept - ezzel a kardinális mondattal vette kezdetét az egész.

Azonban nem hagytam teljesen üvegesre pirulni sertészsíron. Röviddel utána rátettem a májat és a fűszereket.

Majd kis lángon, hagytam, hogy minden tegye a dolgát. Kicsit csaltam, mert tettem hozzá kb. 1 dl vizet, hogy ne égjen le.

Menet közben persze ránéztem, hogy miként alakulnak a dolgok.


Idő közben a tarhonyát is feltettem.

Ebben semmi ördöngösség nincs - hasonlóan készül, mint a rizs -, csak 1 bögre száraztésztához 2,5 bögre vizet tettem.

Kicsit megfuttatom olajon a tészét, majd forró! vízzel - amit előre felforraltam - nyakon öntöm és lefedve, kis lángon elfőzőm róla a vizet (mennyiségtől függően 20-30 perc).

Szerencsés a bevonatos edény, mert nem jó kevergetni.

Íme a végeredmény - mármint a kész tarhonya:


Ezalatt elkészül a máj is, az utolsó 10-15 percben, ha sok rajta a víz - bizony: öntöttem hozzá, a hagyma és a máj is engedett - fedő nélkül hagyjuk.

Íme:

Jó étvágyat:



Megjegyzések